Stiri si noutati

Firmele cu pierderi nu vor putea face majorari de salarii

Societatile cu capital majoritar de stat care inregistreaza arierate sau pierderi din activitatea de exploatare vor fi obligate in continuare sa se limiteze la o crestere a fondului de salarii care sa nu depaseasca rata medie a inflatiei, conform Programului Economic de Preaderare al Romaniei-2004, citat de Mediafax. Potrivit documentului, la agentii economici cu capital majoritar de stat care inregistreaza pierderi din activitatea de exploatare sau arierate, cresterea fondului de salarii nu va depasi cresterea preturilor de consum, calculata ca raport intre media aferenta anului curent si cea a anului anterior.

Salarii marite dupa reducerea arieratelor

In cazul in care, in cursul anului, unitatea isi redreseaza situatia economico-financiara si reduce volumul arieratelor, se va putea aproba o rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli, care sa permita majorarea suplimentara a salariilor, in functie de gradul de diminuare a arieratelor. Din 2006, agentii economici cu capital majoritar de stat care diminueaza volumul arieratelor la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, vor putea opera o crestere a castigului salarial mediu brut in cuantum de pana la 50% din nivelul la care arieratele au fost reduse fata de anul anterior, fara a depasi, in valoare absoluta, suma rezultata din reducerea arieratelor. Aceasta corectie se va putea realiza dupa primul semestru al anului.

In acest an, Guvernul a continuat procesul de monitorizare a 72 de societati cu capital majoritar de stat, urmarindu-se respectarea programului salarial si de reducere a personalului, convenit cu institutiile financiare internationale. Cresterea salariului mediu brut aprobata pentru aceste societati a fost limitata la 9% in termeni nominali, fata de 2003. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *