Stiri si noutati

Firmele din zonele defavorizate vor primi in continuare ajutoare de stat

Consuela Stegarescu, Stefan Etves

Investitorii in zonele defavorizate vor primi in continuare facilitati fiscale, dar acestea vor fi "compatibilizate" cu acquis-ul comunitar in domeniul ajutorului de stat, potrivit unui proiect de lege pentru completarea Ordonantei de Urgenta 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate. In pofida declaratiilor facute la inceputul anului de ministrul-delegat pentru activitatea de comert, Eugen Dijmarescu, aceste facilitati vor fi mentinute. Noutatea pe care o aduce proiectul legislativ este compatibilizarea acestor ajutoare de stat astfel incat acestea sa fie alocate in limita intensitatii maxim admise si monitorizarea facilitatilor astfel acordate.

Calcule, aprobari si evidente

Consiliul Concurentei (CC) va calcula, pe baza informatiilor transmise de furnizorii ajutorului de stat si de agentiile de dezvoltare regionala, cuantumul ajutorului de stat acordat, respectiv intensitatea admisa pentru fiecare agent economic beneficiar. Agentiile pentru dezvoltare regionala vor tine evidenta sumelor ce reprezinta "valoarea stimulentelor acordate fiecarui agent economic cu certificat de investitor in parte si informeaza Ministerul Administratiei si Internelor despre evolutia acestor date", prevede proiectul mentionat. In momentul in care se va constata ca sumele acordate au atins intensitatea maxima admisa, CC va instiinta furnizorii de ajutoare de stat si societatile beneficiare incetarea acordarii facilitatilor.

Ajutoare de pana la 65%

In cazul Romaniei, care este mai putin dezvoltata, intensitatea maxima a ajutorului de stat regional este de 50% din investitie in cazul intreprinderilor mari, respectiv 65% in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, ne-au declarat specialisti in acest domeniu. Ajutoarele de stat regionale pot fi acordate pentru realizarea investitiilor sau pentru operare, au precizat acestia.

Firmele eligibile la "stimulente"

Potrivit legislatiei in vigoare, firmele care functioneaza in zone defavorizate pot beneficia de facilitati numai pentru investitiile nou-create. Totodata, acestea trebuie sa dovedeasca faptul ca au mai mult de zece anagajati cu contracte individuale de munca pe o perioada de timp nedeterminata, iar cel putin cinci dintre acestia provin din forta de munca disponibila din respectiva zona. Pe de alta parte, investitia realizata cu stimulente trebuie mentinuta pe o perioada de timp de cel putin de doua ori mai mare decat cea in care a beneficiat de ajutoare de stat.

In doua dintre zonele defavorizate operationale, cele de la Baia Mare si Filipesti, stimulentele acordate agentilor economici nu au avut efecte. Astfel, numarul somerilor in aceste doua zone a avut tendinte de majorare, iar in alte 17 regiuni declarate defavorizate, numarul acestora s-a mentinut.

Facilitatile vor fi mentinute

Agentii economici care au obtinut pana la data de 1 iulie 2003 certificatul permanent de investitor in zona defavorizata, vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe profitul aferent investitiilor noi pe intreaga perioada de timp a existentei acesteia.

In acelasi timp, investitorii vor beneficia si de scutirea de la plata taxelor vamale pentru materiile prime si componentele importate, cu exceptia celor destinate pentru productia, prelucrarea si conservarea carnii, respectiv scutiri de la taxele percepute pentru scoterea din circuitul agricol a terenurilor destinate pentru efectuarea investitiilor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *