Stiri si noutati

Fraude de 60 miliarde de lei in zonele defavorizate

Iulia Ichim

Comisarii din cadrul Directiei Politiei Economico-Financiare din cadrul IGP au descoperit recent mai multe fraude ce cumuleaza circa 60 miliarde lei, comise de firme care importa produse prin zonele defavorizate. Cu complicitatea vamesilor, de cele mai multe ori, marfa ramane nedeclarata, societatile reusind sa scape de plata taxelor vamale si a TVA.

Paguba de 43 de miliarde

O prima frauda, de circa 43 miliarde lei, a fost comisa de Ashraf Mohamed Saber Deiab, cetatean egiptean, care, in calitate de asociat si administrator la societatile comerciale El Mabrouk Orez SRL, Mariane Production Impex SRL, Rohin 2001 Impex SRL si TMT International Group SRL, toate din Bucuresti, a importat orez cargo din Egipt. Cantitatile importate erau scutite de plata TVA si a altor taxe, pentru ca egipteanul declara orezul drept materie prima pentru productie. Conform unui raport al Politiei, orezul era prelucrat si apoi vandut la preturi subevaluate catre trei societati "fantoma" din Bucuresti, Vel To 33 Co SRL, Antwan Co SRL si Lion 2000 Impex SRL, pentru a fi sustras de la plata TVA catre buget. Patronul egiptean a falsificat rapoartele de productie, micsorand la jumatate cantitatile de orez de calitatea

I si a-II-a, dubland in schimb cantitatile de produse secundare, precum spartura si tarate de orez. Dupa falsificarea rapoartelor, orezul era revandut celor trei firme "fantoma".

Carne importata fara taxe

Cum prin zonele defavorizate importurile sunt scutite de taxe vamale, multe firme le utilizeaza pentru a insela statul cu zeci de miliarde de lei. Astfel, comisarii IGP au descoperit ca Almabam Adrian, administrator la SC Decebal Import-Export SRL Petrosani – firma ce beneficia de certificat de investitor in zona defavorizata – a facut importuri de carne in perioada 2000-2002, prezentand documente false cu privire la destinatia produselor. Prejudiciul adus statului prin neplata taxelor a fost de 11,5 miliarde de lei. Administratorul firmei este cercetat in "stare de retinere".

Vamesii, partasi la furt

Pentru ca ingineriile financiare ale escrocilor sa aiba succesul scontat, de cele mai multe ori este nevoie de complicitatea lucratorilor vamali. Pentru o parte din castig, acestia inchid ochii la neregulile depistate in urma controalelor. Acest lucru l-au descoperit politistii atunci cand i-au prins pe Botorea Florin, Beleut Petru si Botorcea Aurel, toti din comuna Moravita, in timp ce transportau 12.000 kg de cafea verde nedeclarata la vama, prejudiciind statul cu 4,8 miliarde de lei. Cei trei indivizi au adus cafeaua prin Punctul de Trecere a Frontierei Stamora Moravita, cu complicitatea unor lucratori vamali. In urma cercetarilor, s-a demonstrat ca acestia mai introdusesera fraudulos in tara inca 70 tone de cafea verde.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *