Stiri si noutati

Gazele naturale se vor scumpi cu 60% pana la sfarsitul anului viitor

"Pretul de achizitie al gazelor naturale din productia interna s-ar putea tripla in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, considera reprezentantii companiei Distrigaz Nord. In aceste conditii, vor creste foarte mult si preturile gazelor naturale care ajung la consumatorii finali." Pretul final la consumator depinde in mare masura de cel de achizitie a gazelor naturale, care provin atat din productia interna, cat si din import, precizeaza intr-un comunicat Distrigaz Nord. Potrivit acestuia, cheltuielile de achizitie a gazelor naturale, din import si din productia interna, reprezinta circa 80% din pretul gazelor la consumatorii finali. Astfel, in conditiile majorarii acestora, este inevitabila o scumpire semnificativa a gazelor la consumatorul final. Reprezentantii Distrigaz Nord mai spun ca in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa majoreze pretul gazelor naturale din productia interna la 270 de dolari pe mia de metri cubi, fata de pretul actual de 115 dolari. ANRGN mai are in vedere introducerea unui sistem de plata a facturilor la gaze asemanator cu cel de la energia termica.

Preturi duble la producator

Datele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) difera intr-o oarecare masura de prognozele Distrigaz Nord, fiind putin mai optimiste. Intr-o propunere a ANRGN privind programul de aliniere a pretului gazelor se arata ca, pana la sfarsitul lui 2007, producatorii interni vor ajunge sa livreze gaze cu 200 dolari pe mia de metri cubi. In acest an, pretul va creste treptat la 145 dolari de la 110 cat este in prezent. Autoritatile statului au afirmat in mai multe randuri ca angajamentele asumate de Romania in negocierile cu UE prevad o crestere anuala medie cu 25 USD/1.000 metri cubi pentru gazele naturale interne, in vederea alinierii la preturile din import. Insa Romania da dovada de exces de zel in conditiile in care, in acest an, pretul va creste cu 35 dolari pe mia de metri cubi, iar in 2007, cu 55 dolari. Toate aceste cresteri se vor reflecta puternic in preturile la consumatorul final. Programul ANRGN prevede ca pretul mediu final reglementat, adica la consumator, sa ajunga treptat de la 263 dolari pe mia de metri cubi, cat este acum, la 336 dolari pe mia de metri cubi la finalul lui 2007. Practic, in fiecare trimestru va avea loc o majorare. La sfarsitul acestui an, pretul mediu reglementat va fi de 294 dolari pe mia de metri cubi, ceea ce inseamna o crestere de peste 10%. Precizam ca la inceputul lui ianuarie a mai avut loc o scumpire de 17%. Astfel, ritmul de crestere va fi la fel ca anul trecut, cand gazele naturale s-au scumpit cu peste 30%.

Preturi ca in UE

Potrivit estimarilor ANRGN, pretul final reglementat va fi mai mare chiar si decat cel de import, care va ajunge de la 285 dolari pe mia de metri cubi, cat este acum, la 255 la sfarsitul lui 2007. Pretul mediu de import va atinge un varf de 295 dolari la sfarsitul lui 2006, dupa care va incepe sa scada. Surse din ANRGN ne-au spus ca este necesara aceasta aliniere, avand in vedere ca din momentul aderarii, producatorii interni de gaze vor avea dreptul sa exporte pe piata libera. Insa, aceste exporturi vor trebui facute la preturi concurentiale. Mai exact, producatorii interni nu vor putea intra pe piata libera daca nu au preturi la nivelul celor din import.

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *