Stiri si noutati

Guvernul va analiza contractele incheiate cu Bechtel, Vinci si EADS

Guvernul va solicita un audit juridic si financiar pentru contractele incheiate de fostul Cabinet cu firmele Bechtel si Vinci, pentru a stabili daca acestea au fost parafate conform legislatiei si daca se incadreaza in limitele de costuri uzuale, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, citat de Mediafax. "Avem indoieli ca acest mod de atribuire directa este concordant cu legislatia europeana. Nu inseamna ca vrem sa renuntam la aceste contracte, ci ca trebuie puse in concordanta cu legislatia romaneasca si cu cea europeana", a spus Tariceanu. El a aratat ca aceste contracte incheiate cu Bechtel si Vinci pentru modernizarea infrastructurii rutiere "ridica serioase semne de intrebare", nu atat din punct de vedere al oportunitatii, cat mai ales al cadrului legal si al conditiilor financiare. Premierul a amintit, totodata, ca la nivelul institutiilor europene exista "o iritare profunda" fata de modul in care firmei Bechtel i s-a atribuit contractul, intr-un mod care nu ar respecta legislatia in vigoare.

Executivul va verifica si modul in care fosta guvernare a incheiat contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor, premierul Tariceanu afirmand ca si acest document trebuie analizat prin prisma modului in care a fost parafat si a costurilor aferente.

Compania americana Bechtel International construieste autostrada Transilvania in baza unui contract cu Guvernul in valoare de 2,2 miliarde de euro. La sfarsitul anului trecut, grupul francez Vinci a primit un contract pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Predeal, in lungime de 37 km.

Proiectul in valoare de 480 milioane euro este prevazut sa inceapa in primavara acestui an. Contractul cu EADS, semnat de autoritatile romane in luna august, prevede furnizarea de echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat.

Valoarea contractului este de 650 milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 milioane de euro. (A.Chirila)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *