Stiri si noutati

Iminenta criza a graului va umple buzunarele importatorilor

Ilinca Teodoriu, Arpad Dobre

Patronatele din panificatie sustin ca nu gasesc la producatorii autohtoni materie prima de calitate

Creata artificial de catre importatori si intermediari in mod constant, invitabila "criza a graului" isi va face aparitia si anul acesta. Productia de grau, de peste cinci milioane de tone, anuntata la inceputul campaniei de recoltare de oficialii Ministerului Agriculturii (MAAP), s-a dovedit a fi un vis frumos. Potrivit ultimelor date ale MAAP, la finalul campaniei s-au obtinut circa 4,3 milioane de tone, cantitate considerata satisfacatoare de catre autoritati.

Problema nu a fost niciodata cantitatea recoltata, Romania obtinand intotdeauna o productie de peste patru milioane tone de grau. Mai mult, excedentul de oferta de pe piata poate fi considerat chiar un potential motiv de declansare a unei eventuale crize. Astfel, an de an, din cauza cantitatilor mari de grau existente in gospodariile taranesti, pretul materiei prime pentru industria de morarit si panificatie este foarte mic.

"Pretul cu care am putea sa ne vindem graul este derizoriu. Cu banii pe care i-am primi, nici nu ne putem acoperi cheltuielile pe care le-am facut pentru a obtine aceasta recolta", sustin producatorii.

Pret de referinta – 3.500 lei/kg

Istoria se repeta! Si anul acesta, desi exista grau, circa 90% se afla, ca si in anii precedenti, in depozitele (proprietatea) producatorilor individuali, care nu sunt dispusi sa-l vanda cu doar 3.200 lei/kg sau 3.500 lei/kg, cat reprezinta pretul – oarecum de referinta – la care se poate cumpara acum graul, prin Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu. Anul trecut, MAAP a stabilit un pret de referinta de 3.200 lei/kg de grau, dar pentru acest an, ministerul de resort n-a reusit sa stabileasca un pret de referinta.

Mai mult, secretarul de stat Daea sustine ca aceasta sarcina nici nu intra in atributiile MAAP. "Noi am tot intervenit pentru a sustine producatorii. Le-am oferit subventii pentru depozitarea graului, prima pentru kilogramul de grau valorificat, dar nu putem influenta pretul. Acesta trebuie stabilit intre cumparator si vanzator si in nici un caz de noi", a spus oficialul MAAP.

Vesnica problema: calitatea

O alta cauza ce poate motiva o eventuala criza este calitatea slaba a graului autohton. Evident ca si in acest caz parerile sunt impartite. Astfel, pe de o parte este Ministerul Agriculturii, ai carui oficiali declara ca toata recolta a fost supusa testelor de calitate. "Din cele 4,3 milioane de tone de grau, peste 66% indeplinesc criteriile de calitate. Tocmai pentru a evita speculatiile, am dat o lista tuturor patronatelor din morarit si panificatie privind cantitatile de grau existente, precum si cu locurile unde se afla", spune Petre Daea.

El a respins categoric ipoteza unei noi crize a graului, considerand-o nefondata. "La fel ca in primavara, cand ziarele anuntau o criza a fructelor, dovedita doar o speculatie, in prezent nici nu se pune problema unei crize a graului. Avem grau suficient pentru a satisface necesarul de consum, ba chiar sa si exportam", ne-a precizat Daea.

Pe de alta parte, Viorel Marin, presedintele ANAMOB, ne-a declarat: "Ii invitam pe oficialii MAAP sa manance cele trei milioane de tone de grau pe care-l considera bun pentru panificatie. Noi cautam in permanenta un grau curat si bun calitativ si-l gasim foarte rar".

In ceea ce priveste o eventuala criza a graului, reprezentantul patronatului este rezervat, dar totusi nu exclude aceasta varianta. "Nu putem face nici o estimare, dar, daca va fi o asemenea criza, aceasta va aparea in octombrie sau noiembrie", a conchis Viorel Marin.

Solutia: importurile

In acest context, solutia o reprezinta importurile masive, care au adus importatorilor castiguri deosebit de atractive in anii trecuti. In 2001, desi productia de grau a fost de circa opt milioane de tone, adica de cinci ori mai mult decat necesarul de consum, din cauza faptului ca preturile au scazut sub 2.800 lei/kg, producatorii nu au mai vrut sa-si vanda marfa. In aceste conditii, morarii au apelat la importuri, majoritatea cantitatilor fiind aduse din Ungaria, contra unei sume de peste 30 milioane USD. In prima jumatate a acestui an, s-au importat aproximativ 30.000 tone de grau, in valoare totala de 2,9 milioane de dolari, dar este de asteptat ca importurile sa creasca simtitor, pe fondul "crizei graului" si a recoltei calamitate, diminuate si de slaba calitate.

Singura autoritate ce poate "sparge" acest cerc vicios format intre producatori, procesatori si importatori este Ministerul Agriculturii, care, insa, asteapta recolta viitoare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *