Stiri si noutati

IN RAZBOI CU ?CHIABURII?!

Carmen Neacsu, Consuela Stegarescu

In cautarea unor surse de venituri bugetare sigure, dupa ce cota unica a lasat un minus de peste 30.000 miliarde de lei, Ministerul Finantelor a mai gasit o solutie "salvatoare": impozitarea terenurilor agricole cu 16%. Acest proiect al Finantelor ar putea fi aplicat de la inceputul anului viitor, dupa cum a declarat ministrul Ionut Popescu.

Pentru alimentarea bugetelor locale

"Este vorba de un impozit pe terenul agricol, nu pe productia obtinuta. Va fi ca o suma fixa pe hectar", a declarat, intr-o emisiune la radio Mix FM, ministrul finantelor, Ionut Popescu. Fara a da prea multe detalii, oficialul MFP a anuntat ca sumele astfel colectate se vor constitui venituri la bugetele locale. Reamintim ca, dupa introducerea cotei unice, la nivel local au existat voci care spuneau ca veniturile bugetelor locale s-au redus considerabil din cauza acestei masuri. "Daca agricultura romaneasca se afla in situatia in care se afla, eu cred ca este si din cauza ca nu a existat acest impozit pe teren. Au aparut deja latifundiari, au aparut deja mari concentrari in agricultura, deci trebuie sa le luam impozit. Acest impozit va fi lasat la administratiile locale", a mai declarat Popescu. El a lasat sa se inteleaga ca ar putea plati impozit pe teren de 16% toti proprietarii de terenuri, indiferent de suprafata detinuta, urmand sa fie stabilita o baza de impozitare in functie de tipul de cultura plantat pe teren."In functie de productia medie si minima care s-ar putea obtine de pe acel teren, sa fie echivalentul a 16% din productia pe care ar obtine-o", a mai spus Popescu.

Se impiedica dezvoltarea agriculturii

Ministerul Finantelor ne-a confirmat ieri intentia de majorare a impozitului pe terenurile agricole. "Impozitul actual de 11.000 lei pe hectar nu acopera nici macar cheltuielile de administrare. El se va majora probabil de la 1 ianuarie 2006, dar nu se stie insa daca va fi o suma fixa sau sub ce forma se va aplica".

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Agriculturii nu au habar despre intentia de introducere a acestui nou impozit. "Nu exista nici o discutie privind introducerea acestui impozit si nici o intentie de acest gen", ne-a declarat Adrian Tibu, purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii.

In schimb, vicepresedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Tabara Valeriu, este de parere ca introducerea unui astfel de impozit pe teren nu este oportuna, data fiind situatia generala a acestui sector. "Exista un principiu care spune ca toti detinatorii de proprietati platesc un impozit pe aceasta. De aceasta data nu se impune majorarea acestui impozit, avand in vedere situatia in care se afla agricultura in prezent", ne-a declarat Valeriu Tabara. El spune ca introducerea cotei de 16% de impozit pe terenurile agricole ar "provoca pierderi " detinatorilor acestora si ca urmare, chiar si in 2006, "nu este momentul" unei astfel de actiuni.

Oficialul Comisiei de agricultura a reamintit faptul ca in Romania gradul de faramitare a proprietatii terenurilor agricole este ingrijorator. Astfel, peste 5 milioane de proprietari detin suprafete de teren agricol cu o suprafata mai mica de doua hectare. Deputatul PD spune ca nu a fost informat cu privire la intentia ministrului Popescu de a impozita terenurile agricole cu 16%.

LAPAR: ?MPF va lucra pamantul?

"Daca pune impozit 16% pe productie (nr: ca impozit pe teren), iar productia cand o vinzi ti-o mai impoziteaza tot cu 16%, atunci impozitul e de 32%. (…) Nu se poate sa impoziteze de doua ori", ne-a declarat presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.

"In toata lumea se plateste impozit pe teren, dar e modic; 16% e un jug", a mai spus Radulescu, care apreciaza ca un impozit corect pe terenurile agricole ar fi de 5-10 euro pe hectar. "Daca se aplica 16%, pamantul o sa-l lucreze Ministerul Finantelor!", a anuntat presedintele LAPAR.

?Proprietarii s-ar putea speria?

Introducerea acestui impozit ar putea avea un "efect nedorit" asupra proprietarilor care revendica sau care nu obtin mai nimic de pe terenuri si care s-ar putea "speria" de aparitia acestui bir, ne-a declarat presedintele Propact, Stefan Iurascu. Totodata, el considera ca pentru cei care isi redobandesc proprietatile funciare ar trebui prevazuta o perioada de gratie de 2-3 ani. "Nu pot plati din prima etapa pe un teren ce nu le aduce nimic", apreciaza presedintele Propact.

Serbanescu: Vor pierde voturile

"Acest impozit va fi efectul pe care l-ar fi avut si introducerea impozitului agricol de Guvernul Nastase la inceputul anului 2000 ? pierderea voturilor. In doua luni, l-au anulat. (…) Oamenii aceia n-au bani de platit impozite, oricat de mici ar fi", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. Cu toate acestea, Serbanescu apreciaza ca in cele din urma un guvern va trebui sa introduca si acest impozit.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *