Pretul painii ar trebui sa fie cu cel putin 20% mai mic, ceea ce reprezinta nivelul subventiei pentru grau acordate de stat in acest an, a declarat ieri Ionel Blanculescu, ministrul autoritatii nationale de control, in cadrul unei conferinte de presa. Conform celor constatate in teren de inspectorii ANC, mai exista producatori care folosesc grau cumparat cu 7.500 lei/kg. In doua saptamani pana la o luna, toti producatorii vor prelucra grau din recolta acestui an si pretul ar trebui sa scada. ANC a controlat 552 de societati producatoare de paine, care reprezinta un esantion reprezentativ la nivelul intregii tari. S-a constatat ca exista mari variatii intre pretul cu amanuntul al painii din diferite judete, de la 13.758 lei/kg in Dambovita la 25.000 lei/kg in Bucuresti. Producatorii de paine au avut comportamente diferite in urma micsorarii pretului la materiile prime: unii au preferat sa nu ieftineasca painea si si-au crescut astfel profitul de la 15% la 25%, iar ceilalti au ieftinit painea, insa intr-un procent inferior micsorarii pretului materiei prime, astfel incat si profitul lor a crescut de la 6% la 10%. Autoritatile nu pot interveni in formarea preturilor, in schimb vor avea grija ca toti producatorii sa plateasca taxele la stat. (A.P.)
Posted by
October 12, 2016
Have something to add? Share it in the comments.