Stiri si noutati

Ionut Popescu anunta inasprirea dura a conditiilor de creditare a populatiei

Carmen Neacsu

Dupa anuntul majorarii TVA la 22%, ministrul finantelor, Ionut Popescu, a mai dat ieri o veste proasta romanilor: conditiile de creditare a populatiei vor fi inasprite, atat la creditele de consum, cat si la cele ipotecare. Masura este prevazuta in memorandumul suplimentar ce va fi semnat cu Fondul Monetar International (FMI). Documentul mai prevede inghetarea salariilor bugetarilor, disponibilizari masive in industrie si minerit si diminuarea subventiilor pentru agricultori.

Majorarea tarifului gazelor naturale la 110 dolari/mia de metri cubi, de la 1 octombrie a.c., si a pretului national de referinta la energia termica cu 20%, pana la aproape un milion lei/ gigacaloria reprezinta alte obligatii asumate de Guvern fata de FMI.

Popescu, ?ingrijorat? de veniturile bancilor

"S-a ajuns sa se ia credite doar cu buletinul, sunt oameni care-si supraestimeaza capacitatea de a lua credite", a opinat ministrul Popescu, care nu a precizat in ce calitate face aceste declaratii. Pe acelasi ton, el a prevazut ca vor fi probleme "in perioada urmatoare" la returnarea creditelor, uitand ca institutiile care acorda imprumuturi sunt primele interesate sa asigure returnarea acestora. Aceste afirmatii au fost precedate de anuntul inaspririi din nou a normelor de creditare a populatiei, prin introducerea unui nou plafon maxim lunar al tuturor creditelor de rambursat in totalul veniturilor imprumutatului. Popescu spune ca acesta masura, inclusa deja in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI, este menita sa tempereze cresterea creditarii, cu atat mai mult, cu cat aceasta alimenteaza dezechilibrul contului curent. Normele BNR prevad in prezent ca rata unui credit bancar poate fi in cuantum de maximum 30-35% din veniturile clientului, in functie de tipul de imprumut atras. Aceste plafoane au fost introduse in luna februarie 2004, tot dupa o intelegere cu FMI, din cauza aportului pe care l-a avut creditul neguvernamental in cresterea spectaculoasa a deficitului de cont curent.

TVA loveste 22 milioane de consumatori

"Efectele pozitive ale relaxarii fiscale asupra venitului si profitului, vor permite, in perspectiva, alinierea TVA pana la nivelul de 16%, in acord cu prevederile acquis-lui comunitar". Aceasta nu este insa decat o fraza din programul de guvernare a actualei Puteri, care este pe cale sa-si incalce acum o alta promisiune electorala, majorand TVA la 22%. Ionut Popescu s-a ferit ieri sa dea un raspuns clar si la intrebarea legata de decizia de majorare a TVA, multumindu-se sa declare ca aceasta masura nu este inclusa in memorandumul cu FMI, institutie care solicita doar cresterea veniturilor bugetare. "Personal, cred ca cei de la FMI si-ar dori majorarea TVA", a declarat senin ministrul finantelor.

El nu a spus insa ca pentru cresterea veniturilor bugetare are de ales intre cresterea TVA, a accizelor sau a cotei unice. "Nu exista nici o decizie in privinta taxelor care vor fi majorate de anul viitor. Ne consultam cu specialistii din cadrul Centrului Roman de Politici Economice si cu alti experti romani si straini. Vom decide si din punct de vedere politic, in interiorul coalitiei, ce masura vom lua", a afirmat Popescu, care a lasat sa se inteleaga ca o majorare a impozitarii este inevitabila in 2006. "Romania are mare nevoie de mai multe venituri la bugetul statului, pentru cheltuielile de infrastructura, cofinantarea programelor sustinute de UE si contributia la bugetul comunitar", a mai spus oficialul MFP.

Inflatia pe 2007, tinuta sub tacere

Pentru 2006, autoritatile au stabilit cu FMI un deficit bugetar de circa 0,5% din PIB, mai mic cu 0,2 puncte fata de nivelul negociat pentru acest an. Popescu a explicat ca acest nivel este impus de obligativitatea continuarii scaderii inflatiei si a presiunii puternice la nivelul contului curent. In acelasi timp, cresterea economica va fi de 6%, nivel similar cu cel estimat pentru acest an. Pentru 2005, Popescu s-a aratat optimist in legatura cu evolutia economiei, aratand ca PIB-ul ar putea avansa in acest an cu pana la 6,5%. Daca ar fi sa ne luam dupa ministrul finantelor, tinta de inflatie pentru 2006 nu a fost discutata cu FMI, cu toate ca strategia de dezvoltare pe termen mediu prevede un nivel de 5%.

Reamintim ca guvernatorul BNR a afirmat recent ca o majorare a TVA va avea un impact direct de cel putin doua puncte procentuale asupra inflatiei pentru 2006. In acelasi timp, ministrul finantelor a exclus orice modificare a cotei unice de impozitare si a dat ca sigura reducerea contributiilor de asigurari sociale, de la 1 ianuarie 2006, principalii beneficiari urmand sa fie angajatorii. Cu toate atentionarile oamenilor de afaceri privind instabilitatea cadrului legislativ, strategia pe termen mediu, ale carei prevederi vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2006, nu are prea multe sanse sa fie facuta publica mai devreme de toamna. Codul Muncii, document care trebuie adoptat pana in octombrie, cand va sosi echipa FMI, este contestat de intreprinzatori, societatea civila si organizatiile internationale.

Baltazar: Ponderea ratelor in veniturile disponibile va fi mai mica

Metoda prin care poate fi limitata creditarea este scaderea ponderii ratei lunare in venitul disponibil al celui care contracteaza creditul, ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. "La creditul de consum poate va avea efect asupra deficitului de cont curent ( n.r.: sa contribuie la reducerea acestuia)", afirma Baltazar.

Consultantul financiar sustine insa ca la creditele imobiliare, scaderea cuantumului maxim in venituri ar trebui sa fie mai mica decat in cazul creditelor de consum. (C.S.)

Ghetea: Restrictionarea creditarii, nejustificata

"Creditul este singurul care ar putea revigora Romania", spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, care atrage atentia ca, la noi, gradul de intermediere bancara, deci creditarea, este nesatisfacator. Ca urmare, presedintele ARB declara ca anuntatele masuri de limitare a creditarii "sunt nejustificate", motiv pentru care sunt respinse de comunitatea bancara, care asteapta sa fie consultata inainte de adoptarea unei decizii.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *