Stiri si noutati

Liberalii cred ca statul va pierde procesul cu Noble Ventures

Vlad Velcu

Liderul liberal, Theodor Stolojan, a declarat ca are informatii potrivit carora statul roman va pierde procesul cu firma americana Noble Ventures, fostul proprietar al Combinatului Siderurgic Resita (CSR). El a precizat ca urmatorul termen al procesului dintre Noble Ventures si statul roman, care se judeca in SUA, va fi in luna mai a anului viitor. "Daca vom pierde acest proces, vom fi nevoiti sa platim despagubiri de peste 200 milioane de dolari", a spus presedintele PNL.

"Prima privatizare a fost ratata"

In opinia lui Stolojan, prima privatizare a CSR a fost ratata si din cauza statului roman. El a apreciat ca "poate nici firma americana nu a fost cel mai potrivit investitor strain, dar nici Guvernul nu a vrut sa mai respecte obligatiile din contract". "Din aceasta cauza, firmei americane i-a fost mai usor sa-si justifice ineficienta, dand vina pe Executivul de la Bucuresti", a spus Stolojan. Firma americana Noble Ventures a cumparat, la inceputul lunii iunie 2000, 94,4% din actiunile CSR, valoarea tranzactiei fiind de 85,25 milioane de dolari. Dupa ce CSR a intrat in procedura de reorganizare judiciara, Guvernul a emis, in luna decembrie 2001, o ordonanta de urgenta in urma careia procedura a fost revocata, prin conversia in actiuni a datoriilor societatii fata de creditorii bugetari.

"Problema arieratelor e politica"

Stolojan a mai acuzat Guvernul si de "politizarea arieratelor". "Problema arieratelor in Romania nu este una economica, ci politica. Darmanesti, RAFO si alte astfel de unitati industriale nu au platit sute de milioane de euro, pe baza prieteniilor cu liderii PSD", a acuzat liberalul.

El a atras atentia ca actuala putere trebuie sa se angajeze ca nu va mai da reesalonari si scutiri la plata. In opinia presedintelui PNL, daca aceasta politica economica va continua, Romania nu va obtine statutul de economie de piata functionala nici in 2004.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *