Stiri si noutati

Libertatea economica mai mare decat pe vremea PSD

Introducerea cotei unice de impozitare si diminuarea interventiei statului in economie au facut ca primul an de guvernare al Aliantei PNL-PD sa se caracterizeze printr-un grad mai mare de libertate economica decat in ultimii patru ani, cand PSD a fost la putere. Aceasta este concluzia pozitiva a ultimului indice al libertatii economice, realizat de Heritage Foundation si Wall Street Journal. De altfel, saltul realizat sub actuala guvernare de dreapta este unul semnificativ, Romania fiind surclasata doar de Pakistan in ceea ce priveste progresul realizat in 2005, arata studiul Heritage.

Chiar si cu progesul realizat, in urma caruia a urcat 33 de pozitii fata de anul trecut, Romania ramane in continuare in cea de-a doua parte a clasamentului (locul 92 din 157 de tari), fiind incadrata in categoria "in cea mai mare parte economie neliberalizata", in urma unor tari ca Moldova sau Cambodgia. Heritage Foundation acorda o importanta deosebita factorului politic, observand ca cele patru partide membre ale coalitiei de guvernamant formeaza o alianta conjuncturala. Analizand evolutia principalilor indicatori din ultimii ani, se poate observa o imbunatatire in ceea ce priveste micsorarea poverii fiscale, datorata introducerii cotei unice de impozitare si a interventionismului statului in economie. Romania a inregistrat progrese si la capitolul politici monetare, desi Romania este cotata la un nivel inalt al inflatiei, si in ceea ce priveste fluxurile de capital si investitiile straine. Executivul a primit insa in continuare cartonase rosii in ceea ce priveste dreptul de proprietate si abuzul de acte legislative si reglementari in domeniul economic. Economia subterana este considerata in continuare a se afla la un inalt nivel de activitate. In aceste domenii, Romania a batut pasul pe loc.

Singurul capitol la care am ramas corigenti este cel al politicilor comerciale. Potrivit analizei fundatiei Heritage, care citeaza Departamentul de Comert al SUA, coruptia este principalul obstacol impotriva libertatii comertului. De asemenea, noile conditii sanitare si fitosanitare adoptate in vederea armonizarii cu legislatia europeana ingreuneaza efectuarea unor schimburi comerciale libere. Desi s-a imbunatatit cu un punct, la capitolul politica monetara, punctajul s-a apropiat foarte mult de limita maxima, nivelul ridicat al inflatiei contribuind la acordarea a 4 puncte din 5 la acest criteriu.

Judecatorii nu stiu cum functioneaza economia de piata

Desi la capitolul politici fiscale si interventionism, Romania se afla intr-un pluton fruntas in ceea ce priveste libertatea economica, drepturile de proprietate, reglementarea si legiferarea excesive o trag inapoi.

Cel mai adesea investitorii se plang de frecventa cu care Guvernul modifica legile proprietatii, de aplicarea defectuasa a legilor in vigoare si sunt ingrijorati de competenta persoanelor angajate in sistemul juridic, de absenta impartialitatii si de coruptie.

Potrivit Departamentului de Comert al SUA, "judecatorii au in general putina experienta in ceea ce priveste functionarea unei economii de piata, a comertului international si a aplicarii noului drept comercial din Romania".

Instabilitatea legislativa, piatra de moara a economiei

Printre problemele cu care se confrunta investitorii straini, cea mai importanta este, potrivit, Economist Intelligence Unit, impredictibilitatea sistemului legal si a reglementarilor, ca si nivelul inalt de birocratie.

Investitorii pierd foarte mult timp pentru a obtine diferite documente, titlutluri de proprietate.

"Prevederile legale se schimba frecvent, uneori peste noapte, si de cele mai multe ori fara a fi anuntate modificarile in prealabil.

Aceste modificari pot creste costurile unei afaceri in Romania si fac dificila elaborarea unui plan de afaceri.

Coruptia in randul birocratilor este omniprezenta", sustine Heritage, citand Departamentul de Comert al SUA.

Hong Kong si Singapore ocupa in continuare primele doua locuri, aceleasi de la inceperea realizarii acestui studiu in urma cu 12 ani. Ele sunt urmate de Irlanda, Luxemburg, Islanda, Marea Britanie, Estonia, Danemarca, Australia, Noua Zeelanda, SUA, Canada, Finlanda, Chile, Elvetia, Cipru, Olanda, Austria, Suedia si Germania.

Dintre fostele state sovietice sunt considerate libere din punct de vedere economic Estonia, Cehia, Lituania, Slovacia, Ungaria si Polonia.

Cele mai putin libere, grupate sub titulatura "economie controlata represiv", sunt, conform studiului, Nigeria, Haiti, Turkmenistan, Laos, Cuba, Belarus, Libia, Venezuela, Zimbabwe, Myanmar, Iran, Coreea de Nord Iran si Italia se afla pe primele locuri in clasamentul tarilor in care libertatea economica a scazut in 2005, alaturi de Guineea, Bolivia, Oman si Egipt.

In functie de ratingul obtinut, cele 157 de tari sunt clasificate in patru categorii, respectiv "economie libera", "in cea mai mare parte libera", "in cea mai mare parte neliberalizata" si "controlata represiv".

Florin Rusu
sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *