Cei care obtin un ban in plus si nu il "doneaza" Ministerului Finantelor isi pierd libertatea
Eficienta scazuta a Ministerului Finantelor in privinta colectarii taxelor si impozitelor a determinat adoptarea unor masuri care sa compenseze aceasta stare de lucruri. Cu toate acestea, sutele de biruri puse pe spinarea romanilor nu aduc autoritatilor atatia bani pe cat s-ar dori.
Mai mult decat atat, s-au constatat o diversificare si multiplicare a metodelor prin care oamenii se sustrag de la plata taxelor si impozitelor. Ca urmare, Guvernul a redactat un proiect de lege, aprobat deja de Camera Deputatilor, care modifica si completeaza actualele prevederi privind combaterea evaziunii fiscale. Principalele noutati aduse de acest act normativ sunt, in afara de amenzi de pana la 100 milioane de lei, introducerea unor prevederi care sanctioneaza cu ani grei de inchisoare chiar si nedeclararea veniturilor.
Facilitati mari, incasari mici
In expunerea de motive care insoteste proiectul de lege, se recunoaste faptul ca acordarea de scutiri pentru diferite firme nu doar ca nu are nici un efect, ci este chiar contraproductiva. "Cresterea si diversificarea continua a agentilor economici carora le revin obligatii fiscale au fost insotite si de multiplicarea si diversificarea metodelor si cailor prin care acestia s-au sustras de la plata impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului de stat (…), chiar daca au beneficiat de facilitati si scutiri", se precizeaza in documentul citat. O alta metoda de "ocolire" a Fiscului are in vedere utilizarea, in cadrul lantului comercial, de la producator sau importator pana la consumatorul final, a unor societati-fantoma, care joaca rolul de colectoare a profitului realizat "pe toate verigile implicate".
"Diminuarea materiei impozabile"
Este considerata evaziune fiscala "actiunea persoanelor fizice si juridice, denumite contribuabili, pentru sustragerea de la impunere, in intregime sau in parte, prin orice mijloace, in scopul diminuarii obligatiilor de plata reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume" datorate diferitelor bugete si fonduri scornite de catre autoritatile fiscale.
Tot evaziune fiscala este considerata si omiterea intocmirii sau intocmirea incompleta ori necorespunzatoare a documentelor de evidenta primara in scopul impiedicarii verificarilor financiar-contabile, precum si acceptarea unor astfel de documente, "daca fapta a avut drept consecinta diminuarea materiei impozabile".
Puscarie de la doi la opt ani
Disperarea organelor fiscale este evidentiata si de anii de puscarie prevazuti chiar si pentru nedeclararea veniturilor. Astfel, potrivit art. 10, "se pedepsesc cu inchisoare de la doi la opt ani si cu interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite de persoana fizica", urmand o insiruire de actiuni care, la prima vedere, nu par atat de infricosatoare. Cel putin nu toate. Printre acestea mentionam nedeclararea veniturilor impozabile, neinregistrarea unor activitati sau exercitarea de activitati neautorizate, in scopul obtinerii de venituri. Cu alte cuvinte, montarea de catre un instalator pensionat a unei banale garnituri – operatiune platita de beneficiar – trebuie declarata, altfel il asteapta inchisoarea.
Secretul bancar, la indemana oricui
Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru omiterea evidentierii in actele contabile, in totalitate sau in parte, a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, inregistrarea de operatiuni sau cheltuieli inexistene, precum si utilizarea de evidente contabile duble. Este pedepsita, de asemenea, distrugerea actelor contabile si a memoriei aparatelor de marcat electronice. Mai sunt trecute la index "emiterea, distribuirea, cumpararea, completarea ori acceptarea cu buna-stiinta de documente fiscale false".
Totusi, cea mai importanta modificare are in vedere eliminarea secretului bancar, sub pretextul combaterii evaziunii fiscale. Astfel, la art. 5, alin. 3 se prevede ca "la solicitarea scrisa a organelor de control financiar ale statului, bancile si celelalte institutii financiare sunt obligate (…) sa asigure accesul la informatiile privind operatiunile efectuate prin conturile deschise la aceste unitati".
Have something to add? Share it in the comments.