Stiri si noutati

Nivelul creditarii autohtone, de doua ori mai mic decat in noile state ale UE

Totalul creditelor acordate la nivelul sistemului bancar autohton echivalau in 2003 cu numai 16% din Produsul Intern Brut (PIB), de doua ori mai putin decat media inregistrata in tarile care au intrat in acest an in Uniunea Europeana. In randul acestora, cele mai scazute valori se inregistrau in Lituania si in Polonia, unde creditul neguvernamental echivala cu 22,6%, respectiv 28% din PIB. La polul opus se situau tari precum Estonia – unde imprumuturile acordate de sistemul bancar echivalau cu 52% din PIB-ul acestei tari, respectiv Slovenia si Ungaria – unde valoarea era de peste 40% din PIB.

In vechile state membre ale Uniunii, totalul creditelor echivaleaza cu o medie de 97,8% din PIB. In ceea ce priveste evolutia creditului neguvernamental in Romania, specialistii Bancii Nationale a Romaniei estimeaza ca nivelul in 2004 va echivala cu 19% din PIB.

Bursa la nivel european, peste 20 de ani

Nivelul capitalizarii bursiere poate ajunge la 54,1% din PIB, nivel inregistrat in prezent in vechile state ale UE, in anul 2025, potrivit estimarilor BNR. In prezent, nivelul capitalizarii bursei autohtone este 10,6% din PIB. Pentru Slovacia, valoarea este de numai 7,6%, iar in Letonia – 9,2%. Cu toate acestea, in tarile care au aderat in acest an la UE, capitalizarea bursiera reprezinta o medie 27% din PIB. Cel mai mare procent – 37,9% – este inregistrat in Estonia. Pe urmatorul loc se claseaza Slovenia – 23,5%, urmata de Ungaria – 18%. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *