Stiri si noutati

Numarul firmelor de asigurari se va reduce

Aproximativ 30% din societatie de asigurare vor disparea pana la mijlocul anului 2006, cand capitalul asiguratorilor care vand polite de asigurari de viata trebuie sa ajunga la 3 milioane de euro, respectiv 2 milioane de euro pentru societatile care practica asigurari generale, a declarat, ieri, Paul Mitroi, director general la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prezent la conferinta "Sistemul de asigurari in perspectiva integrarii europene", organizata de Eurolider. Potrivit unui calcul simplu, vor disparea circa 15 din cele 45 de societati de asigurare care functioneaza in prezent pe piata autohtona. Potrivit lui Mitroi, societatile mici din acest domeniu vor disparea prin fuziuni, achizitii sau prin retragerea licentei de autorizare, in cazul in care nu vor avea capitalul impus de legislatie. In cazul in care o societate de asigurari este inchisa, portofoliul este predat altor societati de profil.

Unele legi ?scot? din piata societatile private

Legea asigurarii accidentelor de munca, intrata in vigoare la 1 ianurie, genereaza o "nationalizare" a acestui tip de asigurari, a afimat presedintele Asociatiei Pensiilor Administrative din Romania (APAPR), Tudor Moldovan. "Statul ofera garantii, asiguratorii privati nu pot oferi aceleasi garantii", a adaugat reprezentantul Asociatiei. "Legea este necesara, dar nu in forma aceasta, in care scoate de pe piata asiguratorul privat. Aceasta lege genereaza birocratie, nu business", a spus Moldovan. In ceea ce priveste Legea pensiilor ocupationale, Moldovan a precizat ca unii angajati nu sunt stimulati sa economiseasca pentru pensii, deoarece deductibilitatea anuala de 200 euro din impozit este oferita numai participantilor la sistem. Pensiile ocupationale reprezinta o forma alternativa la sistemul public, bazata pe conlucrarea intre sindicate si asociatii salariale, pe de o parte, si angajatori, pe de alta parte. Infiintarea unei scheme ocupationale este conditionata de un numar de minimum 100 de membri.

Guvernul cauta solutii pentru pensionari

"In Guvern se cauta solutii financiare pentru aplicarea din acest an a recalcularii pensiilor", a declarat presedintele Casei Nationale de Pensii, Asigurari si Sanatate si secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mihai Seitan. In total, trebuie recalculate circa 4,2 milioane de pensii, efortul bugetar estimat pentru acest an ridicandu-se la aproximativ 7.000 miliarde de lei. "Recalcularea nu inseamna majorarea pensiilor; unii vor castiga ceva, altii vor pierde ceva la punctaj, dar nu se vor micsora pensiile pentru ca nu poti sa iei ceva ce a dobandit pe drept", a explicat Seitan. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *