Stiri si noutati

O urgenta: investitia in servicii(I)

Adrian Vasilescu

Societatea romaneasca are nevoie ca de aer de munca indarjita si de produse performante. La noi, insa, lucrurile sunt amestecate. Unii, intr-adevar, muncesc din greu. Si bine. Multi insa nu dau deloc in branci. Sau dau in branci, dar munca lor nu-i competitiva. In fabricile statului, nu in toate, dar in multe, nu se munceste cu prea mare insufletire. In loc de profit se aduna risipa, pierderi, stocuri de produse care nu se vand. Nici serviciile, chiar daca au cunoscut schimbari importante, nu ating standarde moderne. De altfel, romanii apeleaza rareori la servicii organizate. Dominanta e piata neagra.

Inteligenta aduce valuta

Totusi inaintam. Incet, dar inaintam. In economie, au fost intariti doi stalpi de rezistenta: investitiile si exporturile. Pe cei doi stalpi e cladita cresterea economica din 2000 incoace.

Nici un fel de reviriment n-ar fi fost posibil in economie daca investitiile n-ar fi cunoscut cresteri substantiale, atat cantitative, cat si calitative. Pana la urma, exporturile tot de investitii depind.

Cat priveste obiectivul redresarii exporturilor, cred ca mai intai este necesara o atenta analiza a cauzelor valorilor inca mici castigate in acest domeniu. Mai exact: cu mult mai mici decat importurile.

Pe piata externa, in anii din urma, cresc preturile indeosebi la produsele cu grad inalt de prelucrare. Este si normal sa fie asa. Produsele care incorporeaza mai multa munca eficienta, mai multa competenta sunt mai scumpe. Gandirea, inteligenta aduc valuta. Produsele romanesti ce sunt exportate au nevoie si de o competitivitate prin pret, dar in principal au nevoie de competitivitate prin calitate.

Calculele arata ca deprecierea nominala a monedei nationale, in 2003 si la inceputul lui 2004, a asigurat destula competitivitate exporturilor romanesti. Ceea ce nu inseamna ca, in linii mari, deprecierea nu va continua. Numai ca, in 2004, deprecierea leului in raport cu euro va fi mai calma. In valori nominale. Fiindca in planul real leul se va aprecia. Sigur, starea de calm pe piata valutara nu se realizeaza de la sine. E nevoie de eforturi, de un bun control al balantei de plati externe. In acelasi timp, pentru a nu suporta o presiune suplimentara asupra echilibrului balantei de plati si asupra cursului leului, e nevoie sa fie asigurata accelerarea restructurarii activitatilor economice dependente in mare masura de importurile de materii prime energetice.

Exportatorii nu au de ce sa fie ingrijorati. Exact aceeasi crestere de productivitate, care va determina o apreciere in termeni reali a leului, va conduce in acelasi timp la o imbunatatire neta a competitivitatii.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *