Stiri si noutati

OMV va lansa obligatiuni pentru a finanta achizitia Petrom

Compania austriaca OMV estimeaza ca va obtine un miliard de euro in urma unei emisiuni de obligatiuni convertibile si a unei majorari de capital, fondurile fiind destinate finantarii achizitiei Petrom, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Reprezentantii grupului austriac au anuntat ca OMV va emite pana la trei milioane de actiuni noi, reprezentand o crestere de 11% fata de cele 27 milioane de titluri existente.

La pretul inregistrat in data de 30 noiembrie, respectiv 198,45 euro pe actiune, emisiunea ar aduce companiei 595 milioane de euro. De asemenea, OMV va emite obligatiuni convertibile in valoare de 550 milioane de euro. Pretul titlurilor va fi stabilit pe 16 decembrie, cand se va incheia perioada de subscriere pentru emisiune, iar actualii actionari ai OMV vor avea drept de preemptiune. Fiecare noua actiune emisa va putea fi preschimbata cu noua titluri existente, in cazul obligatiunilor raportul fiind de doua bonduri pentru 27 de actiuni. "Fondurile vor fi folosite pentru achizitia Petrom si pentru investitii viitoare pe pietele pe care le consideram prioritare", se arata intr-un comunicat al companiei.

Actionarii principali ai OMV vor sta deoparte

Principalii actionari ai OMV, agentia austriaca de privatizare OelAG si International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi, nu vor sa participe la majorarea de capital destinata finantarii achizitiei Petrom si a unor investitii viitoare.

OeIAG si IPIC controleaza circa 35% si, respectiv 20% din titlurile OMV. Pe de alta parte, Franz Hochstrasser, membru al Consiliului de Administratie al Erste Bank, una dintre bancile care va intermedia operatiunile, a afirmat ca pachetul de actiuni OMV listat la bursa va creste la peste 50% in urma majorarii de capital. Pe langa Erste Bank, din consortiu mai fac parte Deutsche Bank si Merrill Lynch.

In completare, David Davies, directorul financiar al OMV, a afirmat ca acest demers combinat, de majorare a capitalului propriu si de emitere de obligatiuni convertibile, permite accesul la capital. In luna iulie, OMV a semnat cu autoritatile romane un acord privind preluarea unei participatii de 51% la cea mai mare companie petroliera romaneasca, pentru o suma de pana la 1,529 miliarde euro. Tranzactia urmeaza sa fie definitivata pana la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor.

Potrivit unui comunicat al OMV, firma austriaca va plati statului roman, la momentul finalizarii, 669 milioane euro pentru un pachet de 33,34% din actiunile Petrom, si isi va creste participatia la 51% printr-o majorare de capital, in cadrul careia OMV va plati alte 830 milioane de euro.

In urma finalizarii achizitiei, OMV va consolida Petrom in situatiile sale financiare. (A. Chirila)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *