Stiri si noutati

Peste 1,4 milioane dolari pentru promovarea exportului romanesc

“”>Reprezentanti ai Ministerului roman al Economiei si Comertului /MEC/si cei ai Centrului pentru Comert de la Geneva au semnat marti un program de sustinere a exportului romanesc, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la 1,448 milioane dolari.
Din acestia, circa 1,130 milioane dolari sunt oferiti de guvernul elvetian, iar contributia partii romane este de circa 318.000 dolari.
Programul are ca obiectiv cresterea capacitatii institutionale a furnizorilor de servicii de sustinere si promovare a exportului. Domeniile vizate sunt tehnologia informatiilor si comunicatiilor, agricultura organica, confectii si mobila.
Potrivit reprezentantilor celor doua tari, Romania este singura tara din regiune care a beneficiat de acest program.
Conform ministrului delegat pentru comert, Iuliu Winkler, exista unele sectoare in economia romaneasca precum industria textila sau cea ITC care s-ar putea dezvolta considerabil in viitor. In prezent, sectorul privat romanesc contribuie cu circa doua treimi la Produsul Intern Brut al tarii.
Directorul de tara al programului, Anton Hagen, a spus ca Elvetia a oferit Romaniei si alte imprumuturi, iar cu cel semnat marti tara sa devine unul dintre principalii donatori pentru Romania. Principalele domenii in care acestia au investit sunt infrastructura de sanatate, protectia mediului si promovarea sectorului privat.
In opinia sa exportatorii romani au anumite avantaje pe termen scurt dar, spune acesta, produsele trebuie sa fie de buna calitate si diversificate, pentru a putea indeplini cerintele cumparatorului.
MEC impreuna cu Centrul pentru Promovarea Comertului vor infiinta un birou care va asigura asistenta tehnica necesara proiectului si va gestiona implementarea proiectului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *