Stiri si noutati

Peste 660.000 de familii se vor debransa pana la sfarsitul anului

Tatiana Dabija

De teama facturilor la intretinere, mii de romani din toata tara depun, zilnic, cereri de debransare de la sistemul central de termoficare. Cele mai recente statistici ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) arata ca numarul debransarilor va depasi, pana la sfarsitul anului, 660.000. Zece orase au renuntat total la "incalzirea de la centru", iar, per total, sistemul centralizat de incalzire a pierdut, pana acum, aproape 20% din clienti, procentul fiind in continua crestere. In ciuda avalansei de debransari, Guvernul a oferit 500 miliarde de lei din rezerva bugetara pentru reabilitarea sistemelor de incalzire urbana. In plus, pentru a-i convinge pe cetateni sa ramana bransati, statul a decis sa acorde, prin Legea nr. 325/2002, o serie de facilitati fiscale importante pentru persoanele care realizeaza lucrari de reabilitare termica.

500 de miliarde pentru nedebransare

Cele zece orase in care centralele termice comune au devenit inutile sunt Blaj, Baia-Mare, Carei, Calarasi, Curtea de Arges, Orastie, Satu-Mare, Sebes, Slatina, Targu Secuiesc. In aceste localitati, nici un apartament nu mai primeste caldura prin sistemul centralizat. Cele mai putine debransari, sub 10%, sunt inregistrate in orasele mari. Cele 500 miliarde de lei alocate de Guvern pentru modernizarea si retehnologizarea centralelor termice vor fi impartite intre 17 localitati in care numarul debransatilor nu ameninta inca utilitatea CET-urilor: RADET Bucuresti – 270 miliarde lei, CET Govora – 38, CET Botosani – 35, CET Iasi – 30, Cluj-Napoca – 25, ENET Focsani – 25, Rosiori de Vede (Teleorman) – 10, CET Oradea – 10, Gheorghieni (Harghita) – 10, Ilfov – 10, Bals (Olt) – 7, iar CET Braila, CET Vaslui, Mangalia, Sighetu Marmatiei, Zimnicea si Tulcea vor primi cate cinci miliarde de lei.

Secretarul de stat in MAI, Ilie Stefan, a declarat ca "modernizarea centralelor termice este necesara pentru ca persoanele care au ramas bransate sa plateasca mai putin pentru caldura". Secretarul de stat a admis ca CET-urile nerentabile pot fi inchise, insa aceasta hotarare poate fi luata de autoritatile locale care le au in administrare sau de Ministerul Economiei.

Facilitati pentru cei fideli sistemului

Conform Legii nr.325/2002, cetatenii care realizeaza lucrari de reabilitare termica beneficiaza de o serie de facilitati fiscale, printre care scutirea de taxe la eliberarea certificatului energetic al cladirii si a autorizatiei de construire pentru lucrarile de reabilitare termica si scutirea de impozit pentru locuinte pe perioada de rambursare a creditului pentru realizarea operatiunii. Persoanele care iau in calcul posibilitatea initierii unor lucrari de reabilitare termica spera insa ca le vor fi acordate si alte facilitati, cum ar fi TVA 0 la utilitati sau deduceri din impozitul pe venitul global.

Noi promisiuni de facturi mici la incalzire

Directorul interimar al RADET Bucuresti, Virgil Ramba, a declarat ca sumele pe care le vor avea de platit cetatenii pentru caldura nu vor fi, iarna aceasta, mai mari decat in cea trecuta: "Facturile pentru incalzire vor cobori chiar fata de anul trecut cu 5%, pana la 10%".

Pana una-alta, bucurestenii se debranseaza de la sistemul centralizat de incalzire in ritm de circa 200 pe zi, dezamagiti si de incetineala procesului de contorizare a scarilor de bloc. "Pana acum am montat contoare la 14 scari de bloc, din zona Piata Sudului", ne-a declarat Dorel Geana, director adjunct al Directiei Utilitati Publice din Primaria Capitalei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *