De Craciun, romanii vor consuma carne de porc refuzata de Armata Poloniei
In preajma sarbatorilor de iarna, cand consumul de carne creste considerabil, agentii economici din asa-zisele zone defavorizate au gasit o noua metoda de a-si alimenta conturile pe seama consumatorilor. Cu toate ca pentru cantitatile masive de carne de porc pe care le introduc luna de luna in tara, importatorii nu platesc nici o taxa vamala, in prezent, multi dintre acestia au descoperit ca o afacere "de milioane" ar putea fi importul de carne de calitate indoielnica. Prin urmare, bazandu-se pe principiul "atentiilor" in vama, agentii economici din zonele defavorizate au inceput de luna trecuta sa importe carne de porc din rezervele armatelor din Polonia si Germania. Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Nationale a Crescatorilor de Animale din Romania (ANCAR), Gheorghe Caruz, desi legislatia romana interzice folosirea la consum a carnii provenite din rezervele Armatei – aceasta neputand fi folosita decat la conserve -, in realitate, "toate organele de control se prefac ca nu vad nimic, iar aceasta carne ajunge in salamuri, pe piata".
Importurile, depozitate la Timisoara
In luna noiembrie, importurile de carne de porc au depasit 10.000 tone. In conditiile in care pretul de productie in Romania variaza intre 27.000 si 30.000 lei/kg, importatorii comercializeaza carnea provenita din rezervele armatelor statelor CEFTA la maximum 27.000 lei/kg, drept care, potrivit ANCAR, toate unitatile crescatoare de pasari si porci autohtone sunt blocate total, neavand cui sa vanda marfa. " In timp ce noi nu avem unde sa ne comercializam produsele, importurile de carne de o calitate mai mult decat indoielnica si fara taxe vamale sunt din ce in ce mai mari. Anul acesta, 80% din consumul de carne de porc de pe piata va fi acoperit de importuri cu taxe vamale zero. Pentru fiecare camion de carne de porc importata, ar trebui platite taxe vamale intre 700 milioane si un miliard de lei. Din informatiile mele, peste 2.000 de tone au fost depozitate la Timisoara, 1.000 tone la Tulcea si alte 1.000 de tone la Calarasi. In nici unul dintre aceste locuri nu exista fabrici de conserve, in schimb exista fabrici de mezeluri", ne-a declarat Gheorghe Caruz.
ARC nu dezminte
Contactat de noi, reprezentantul Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan, nu a contrazis declaratiile lui Gheorghe Caruz. " Nu pot sa-l contrazic, dar nici nu pot sa afirm ca declaratiile vicepresedintelui ANCAR sunt adevarate. Imi inchipui ca legislatia veterinara nu ar permite importurile de carne ce provine din rezervele armatei fara dovada ca sunt folosite pentru conserve. Dar este cert ca importurile de carne de porc din Germania, Polonia, Ungaria si Austria, ce intra in tara prin zonele defavorizate sunt ingrijoratoare", ne-a declarat Visan.
Legea zonelor defavorizate, blocata
Atat ARC, ANCAR, precum si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari sustin ca singura cauza pentru care producatorii autohtoni au ajuns in pragul falimentului este dezinteresul autoritatilor pentru industria romaneasca a carnii. "Cu toate ca s-a discutat atata pe aceasta tema si am primit zeci de asigurari de la autoritati, Legea zonelor defavorizate, prin care, de la 1 ianuarie 2003, s-ar introduce taxe vamale in aceste zone, este inca in discutii. Cum este posibil ca o lege ce nu are decat un singur articol sa stea blocata de mai bine de trei luni la Comisia de Mediere a Camerei Deputatilor, nimeni nu poate spune. Nu mai avem nici o speranta ca acest act normativ sa iasa pana la sfarsitul anului din Parlament", a adaugat vicepresedintele ARC.
In contextul in care promisiunile Guvernului palesc in fata intereselor importatorilor, iar legea este elaborata cu scopul de a-i proteja pe acestia, nu este exclus ca incepand cu anul viitor, romanii sa manance numai produse refuzate de armatele sau spitalele tarilor vecine.
Have something to add? Share it in the comments.