Stiri si noutati

Pirateria a scăzut în România sub 70%

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, că în România pirateria a scăzut sub 70%, dar acest proces este încă slab, faţă de controlul ce ţine de această problemă din ţările vest europene sau din SUA. Adrian Iorgulescu a precizat că Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) îi revine o sarcină mare, pentru că şi această problemă are o mare legătură cu aderarea la Uniunea Europeană.

Totodată ministrul Culturii a spus că s-au obţinut pentru ORDA 32 de posturi, o dată cu ‘majorarea posturilor bugetare’, pentru ca acest organism să funcţioneze mai bine. ‘Situaţia era aproape scăpată de sub control’, a afirmat ministrul Culturii, adăugând că trebuie de intensificat în continuare controlul. Adrian Iorgulescu a făcut aceste precizări dat fiind că în pachetul de şase acte normative, propus de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) şi aprobat în şedinţa de Guvern din 26 ianuarie, se află şi Ordonanţa privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturi de Autor. În pachetul legislativ, care, în opinia lui Iorgulescu, este foarte important în ‘redefinirea’ priorităţilor MCC pe termen scurt, sunt, de asemenea, OG pentru modificarea şi completarea Legii privind promovarea culturii scris; OG privind concesionarea monumentelor istorice; OG privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale; OG privind trecerea Muzeului Naţional ‘George Enescu’ din Bucureşti în subordinea MCC; OG privind modificarea şi completarea Legii bibliotecilor şi OG privind modificarea şi completarea OG nr. 420/200 privind îmbunătăţirea finanţării unor programe de dezvoltarea sectorială iniţiate de MCC. Ministrul Culturii a făcut referiri şi la păstrarea Muzeului ‘George Enescu’ în administrarea statului.

Trecerea Muzeului ‘George Enescu’ în administrarea MCC este motivată prin faptul că în timpul ministeriatului lui Răzvan Theodorescu ‘exista pericolul’ anulării actului de donaţie către stat a clădirii în care se află muzeul, act care arată că donaţia se face cu scopul de a se înfiinţa Muzeul ‘George Enescu’. Astfel se ajungea la situaţia, probabil, de retrocedare a preţiosului imobil din Calea Victoriei.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *