Vanzarile de bauturi alcoolice in Romania au inregistrat adevarate recorduri anul trecut, valoarea acestora depasind-o pe cea a alimentelor, releva un studiu al companiei de cercetare a pietei MEMRB, citat de Mediafax. In timp ce bauturile alcoolice detin 60% din valoarea pietei, vanzarile de alimente abia ating 31%. Totodata, alimentele reprezinta abia 38,5% din volumul total al pietei de profil. Studiul mai arata ca, desi ponderea vanzarilor de bauturi nealcoolice a crescut fata de cele alcoolice, raportul fiind de 52,6% – 47,4%, pe criteriul valoric, bauturile alcoolice domina piata. Un studiu realizat de compania de cercetare a pietei MEMRB releva ca vanzarile de bauturi alcoolice in Romania au inregistrat adevarate recorduri anul trecut, valoarea acestora depasind-o pe cea de alimente. Desi importanta vanzarilor bauturilor nealcoolice a crescut fata de cele alcoolice, raportul fiind de 52,6% – 47,4%, in functie de volum, pe criteriul valoric, bauturile alcoolice detin inca peste 60% din piata, arata studiul citat de Mediafax. Locul secund este ocupat de alimente, care reprezinta 38,5% din volumul total al pietei si 31% din valoare. Pe de alta parte, potrivit studiului, cea mai dinamica piata ca valoare a fost cea a produselor alimentare, care a inregistrat un avans de 35,4% in 2005, urmata de cea a produselor nealimentare – 32,1% si de cea a bauturilor – 24,8%. Si ca volum, alimentele conduc in top, cu o rata de crestere de 20,2%, urmate de produsele nealimentare – 12,4% si bauturi – 6,6%. In ceea ce priveste segmentul produselor nealimentare (detergenti, cosmetice – n.r), acesta a ramas constant comparativ cu 2004, detinand 10,2% din piata ca volum si 20% ca valoare.
Piata bunurilor de larg consum, 10-12 miliarde de euro
Piata de bunuri de larg consum din Romania este estimata la circa 10-12 miliarde de dolari, valoare ce poate varia in functie, de nivelul la care sunt analizate preturile, a declarat directorul general al companiei de distributie Interbrands, Rand Sherif, citat de Mediafax. "Cred ca piata de bunuri de larg consum se situeaza in jurul valorii de 10-12 miliarde de dolari. Depinde la ce nivel te uiti la date, daca iei preturile de la consumator sau cele de la distribuitor catre comert cu sau fara TVA, pentru ca diferenta dintre vanzarile noastre fara TVA si pretul de la consumator poate fi de 30-40%, care este de asemenea foarte importanta", a explicat oficialul Interbrands.
Hipermarketurile si farmaciile, in top
Extinderea agresiva a super si hipermarketurilor a favorizat anul trecut cresterea pietei de bunuri de larg consum cu circa 29,4%, ca valoare si cu circa 12,1%, ca volum, arata studiul MEMRB. Cat priveste locul pentru achizitionarea acestor produse, supermarketurile si farmaciile au fost canalele care au crescut anul trecut in preferintele cumparatorilor. Desi detin inca cea mai mare parte din piata atat ca volum, cat si ca valoare, vanzarile realizate de magazinele mici s-au redus cu 0,7% la 45,6%, acelasi trend fiind inregistrat si de chioscuri. MEMRB precizeaza ca analiza a vizat piata bunurilor de larg consum din perspectiva canalului off premise (consumul casnic, care nu include vanzarile din hoteluri, restaurante si firme de catering).
Sursa: Gardianul“
Have something to add? Share it in the comments.