Stiri si noutati

Serbia aproba propunerea de buget, convenita cu FMI

Serbia-Muntenegru a aprobat propunerea de buget pentru anul 2006, fiind de acord cu reducerea cheltuielilor publice, la cererea Fondului Monetar International, informeaza AP.
Cabinetul guvernului a revazut propunerea de buget de 487,9 miliarde de dinari (6,9 miliarde de dolari sau 5,6 miliarde de euro) intr-o sesiune urgenta, in vederea aprobarii acordului de imprumut cu Fondul Monetar International.
Negocierile in curs, cu FMI, sunt intr-o faza critica, a sasea revizuire a creditului pe trei ani pentru Serbia fiind foarte importante, Serbia avand datorii de 2,6 miliarde de de dolari (2,2 miliarde de euro) la Clubul din Paris al statelor creditoare.
In luna mai, oficiali ai republicilor Serbia si Muntenegru au deschis discutiile cu Fondul Monetar International, incercand sa obtina si restul de 30 la suta din suma de 994 milioane de dolari (767 milioane de euro), procentul de 70 la suta fiind livrat pana acum in transe. FMI-ul a prelungit atunci creditul pana la finele anului curent, data initiala limita fiind 15 mai, acordand astfel o prelungire pentru Serbia si Muntenegru, care se confrunta actualmente cu mari deficite comerciale si cu inflatii ridicate. Acestea sunt motivele principale pentru care livrarea sumei de 286 milioane de dolari (220 milioane de euro) ramase a fost problematica.
Deficitul bugetar al Serbiei a fost anul trecut de 32,6 miliarde de dinari (533,2 milioane de dolari sau 431 milioane de euro), sau 2,2 la suta din Produsul Intern Brut al tarii, in ciuda salariilor modeste din sectorul public, a caror medie este de 320 de dolari lunar (250 de euro).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *