Stiri si noutati

Seres: Petrom va consulta MEC de fiecare data cand va scumpi carburantii auto

Claudia Botezatu

Scandalul iscat in urma cu doua saptamani pe marginea scumpirilor in cascada a carburantilor a fortat Petrom sa-si schimbe politica de preturi. De acum inainte, compania petroliera va consulta Ministerul Economiei (MEC) de fiecare data cand va intentiona sa modifice preturile, a afirmat, ieri, ministrul economiei, Codrut Seres. Acesta a precizat ca nu vor mai aparea scumpiri imediat dupa ce preturile la petrol cresc pe piata internationala. Influentele majorarilor la nivel mondial vor fi resimtite pe piata internationala dupa o perioada de cel putin doua saptamani.

Prin aceste noi decizii este dovedit faptul ca a fost nevoie de un scandal pentru ca Petrom sa ajusteze corect preturile. "Fluctuatiile mari de preturi la nivel international nu vor mai fi resimtite imediat in Romania, ci dupa o perioada mai mare de doua saptamani. Situatia de acum cateva saptamani nu va mai avea loc. Majorarile de preturi trebuie sa fie discutate si cu MEC, iar Petrom va prezenta justificari privind aceste decizii", a declarat Seres. Acesta a reafirmat faptul ca una dintre prevederile contractului de privatizare a Petrom stabileste ca redeventele achitate de OMV, actionarul majoritar al companiei, pentru exploatarea rezervelor de petrol, sa ramana nemodificate pe o perioada de zece ani. Acest lucru ar fi in dezavantajul Romaniei, avand in vedere ca, potrivit unor zvonuri, redeventele sunt printre cele mai mici din lume, respectiv de 20 de ori mai reduse decat in alte state. Ministrul economiei a mai spus ca o desecretizare a contractului de privatizare va putea fi facuta doar daca Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) va lua aceasta decizie impreuna cu OMV.

Lumina se va scumpi la anul cu pana la 8-9%

In alta ordine de idei, ministrul economiei a declarat ca tarifele la energie electrica vor fi majorate anul viitor pana in nivelul inflatiei din 2005. Avand in vedere ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) modifica preturile de doua ori pe an, urmatoarea ajustare va avea loc in ianuarie 2006. "Oricum, pana la sfarsitul acestui an, preturile vor ramane la valorile actuale", a spus Seres. Precizam ca tinta de inflatie stabilita pentru acest an este de 7,5%, insa dupa ultimele prognoze, in urma inundatiilor, ar putea sa ajunga si la 8-9%. Ultima crestere a preturilor la electricitate a fost de 5%, in luna iulie.

In ceea ce priveste energia termica, o eventuala majorare a pretului de referinta ar trebui urmata de investitii in modernizarea retelelor de distributie. Potrivit ministrului economiei, fondurile ar trebui sa provina din reducerea subventiilor cu 33%. "O eventuala majorare a pretului national de referinta, in prezent la 896.000 lei gigacaloria, cu 10%, 15% sau 20% nu trebuie luata decat dupa ce cei cu atributii in acest sens pot da asigurari ca reducerea subventiilor va viza modernizarea retelelor de distributie si imbunatatirea randamentelor centralelor in cogenerare", a afirmat Seres.

ANRE a anuntat ca in acest an pretul national de referinta va creste cu 20%, pana la 1.075.000 lei pe gigacalorie. In acest moment, exista un proiect de act normativ privind aceasta majorare, insa decizia apartine premierului.

Statul va prelua Daewoo intr-o luna

Codrut Seres a declarat ca pana la sfarsitul lunii octombrie statul va redeveni actionar majoritar la Daewoo Craiova, in urma preluarii pachetului de actiuni de la coreeni. Dupa aceea, actiunile vor fi vandute unui investitor strategic care va fi stabilit in urma unei selectii de oferte. Ministrul economiei nu a putut preciza cat va dura procesul de vanzare a actiunilor si nici care sunt investitorii interesati. "Orice discutie anterioara ar frana preluarea acestui pachet. Trebuie sa ne asiguram, de exemplu, ca datoriile creditorilor sau ale unor terti vor fi preluate de partea coreeana, nu de catre statul roman", a spus Seres.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *