Stiri si noutati

UE va face o oferta de scadere a tarifelor vamale pentru importurile agricole

Uniunea Europeana urmeaza sa faca saptamana viitoare o oferta de scadere a taxelor vamale pe care le aplica importurilor de produse agricole, a anuntat joi purtatoarea de cuvant a Reprezentantului american pentru Comert, Rob Portman, informeaza AFP.
Miercuri seara, Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, a avut o reuniune cu Rob Portman si omologii sai din Australia, Brazilia si India, insa discutiile nu au permis inca deblocarea negocierilor derulate la sediul Organizatiei Mondiale a Comertului la capitolul agricultura, a anuntat Christin Baker, purtatoarea de cuvant a Reprezentantului american pentru Comert. Rob Portman s-a declarat dezamagit ca UE nu a facut o oferta concreta cu privire la deschiderea pietei sale agricole, apreciind ca este posibil ca aceasta sa fie facuta in cursul saptamanii urmatoare, cu prilejul unei teleconferinte de la Bruxelles.
Rugat sa confirme aceste informatii, un purtator de cuvant al UE a refuzat sa faca orice comentarii. Miercuri Franta, care se opune oricarei noi concesii europene in dosarul agricol, i-a cerut insistent lui Peter Mandelson sa abandoneze orice discutii in dosarul agricultura cu partenerii din OMC.
Washington-ul s-a declarat gata sa-si reduca cu 60 de procente ajutoarele pentru agricultorii sai, Peter Mandelson propunand la randul sau reducerea cu 70 de procente a subventiilor acordate de Bruxelles pentru fermierii europeni si o reducere a taxelor vamale pentru produsele agricole importate in UE. Imediat Parisul a apreciat ca Mandelson si-a depasit mandatul de negociator fiind extrem de ingrijorat de subiectul tarifelor vamale la anumite produse agricole de tipul tomate, carne de vita sau zahar. Franta doreste ca negocierile de la OMC sa nu se concentreze doar pe capitolul agricultura ci si pe cel referitor la deschiderea pietelor emergente in fata serviciilor si produselor manufacturate in tarile din emisfera nordica./

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *