Stiri si noutati

385 dolari – o valoare mica a salariilor din industria de software si servicii

Salariul brut mediu lunar in industria romaneasca de software si servicii IT a fost in 2004 de 385 dolari (310 euro) sau 12,550 milioane lei, valoarea rezultata fiind neasteptat de mica fata de nivelul cunoscut al salariilor din firmele de software, releva un studiu al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Aceasta medie se refera la ansamblul firmelor care formeaza sectorul CAEN 72 si este calculata pe baza datelor din raportarile financiare pentru semestrul I al anului.

Potrivit studiului, cresterea in 2005 a salariului mediu pe industria de software si servicii se va situa intre 15 si 20 la suta, cu diferente intre brut si net mai mici decat in cazul mediei pe economie, iar exprimata in euro sau dolari va depasi probabil 30 la suta, respectiv, 40 la suta.

Continuarea cresterii in anii urmatori cu o rata anuala de circa 15 la suta (in euro) va conduce la un salariu brut mediu pe sector de cel putin 1,9 ori mai mare in 2008 fata de 2004.

Potrivit studiului, salariile in industria de software si servicii din Romania pozitioneaza tara noastra cu un nivel mai coborat decat in tarile central-est europene membre UE, mai ridicat decat in Bulgaria, Ucraina, dar asemanator cu cel din Rusia. In context global, Romania se numara printre primele 20 de tari cu cele mai reduse costuri ale fortei de munca.

Studiul ANIS releva faptul ca dezvoltarea sectorului si cererea globala de specialisti TI au determinat cresteri semnificative ale salariilor in ultimii ani, in 2004 venitul salarial brut mediu fiind de 2,2 ori mai mare decat in 1998 pentru intreg sectorul si de 2,7 ori pentru firmele care dezvolta software. In aceeasi perioada, media salariului brut pe intreaga economie a crescut doar de 1,7 ori, decalajul ratei de crestere fiind mai accentuat in privinta salariului net. Daca in 1998, media sectorului software si servicii era foarte apropiata de cea din economie, in 2004 a devenit de 1,6 ori mai mare (si de 3 – 4 ori mai mare pentru unele categorii de firme software), tendinta fiind ca aceasta distantare fata de media economiei sa creasca.

In ceea ce priveste evolutiile individuale ale categoriilor de firme software, studiul constata ca cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate la firmele de software locale si ca se poate vorbi de un proces de reducere a diferentei de salariu fata de centrele offshore dar, in acelasi timp, de mentinere a distantei fata de filialele multinationalelor.

"Situatia in 2004 poate fi exprimata in felul urmator: angajatul "mediu" din firmele care dezvolta software (CAEN 722) a adus venituri / productie de 28.500 dolari pe an, a creat valoare adaugata de 19.200 si profituri de 7.750 de dolari, fiind platit cu un salariu brut de 6.150 de dolari", a spus Mircea Vuici, consultant ITC".

 Potrivit lui Florin Talpes, presedinte ANIS, pentru 2005 si anii urmatori, studiul estimeaza mariri importante ale salariilor, alimentate de evolutiile pozitive ale pietei IT externe si interne, de extinderea investitiilor straine, dar si de dezechilibrul tot mai accentuat de pe piata muncii intre cererea in continua crestere si oferta care stagneaza.

In clasamentele generale de atractivitate a locatiilor offshore, Romania ocupa un loc destul de bun, dar se situeaza in urma tuturor tarilor est-europene recent aderate. Tendinta de crestere a salariilor in perioada imediat urmatoare va conduce la deteriorarea pozitiei in astfel de clasamente, daca nu va fi compensata de cresteri semnificative, atat in calificarea, calitatea si disponibilitatea fortei de munca, cat si la toate celelalte criterii care contribuie la atractivitatea tarii (stabilitate macro-economica, politica, mediu legislativ, taxare, legislatie a muncii, infrastructura).

In aceasta analiza au fost utilizate date agregate din bilanturile firmelor CAEN 72, indicatori furnizati de ITC-Institutul de Tehnica de Calcul, cifre din publicatiile Institutului National de Statistica, rapoarte ale firmelor de consultanta si analiza de piata si informatii din diferite alte surse interne si internationale.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *