Stiri si noutati

FMI revizuieste in scadere estimarile de crestere economica in zona euro

Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarile de crestere economica a zonei euro pentru anul 2005, la valoarea de 1,2 la suta, de la 1,6 la suta cat estima in luna aprilie, relevand absenta dinamismului care a dus la fragilizarea statelor acestei regiuni in fata unor conjuncturi de genul cresterii pretului petrolului, se arata in raportul bianual publicat miercuri la Washington, transmite AFP.
FMI a revizuit in scadere si estimarea de crestere economica pentru anul 2006, de la 2,3 la suta la 1,8 la suta.
Cele mai puternice revizuiri au atins Italia, de la 1,2 la suta la zero si Franta de la 2,0 la suta la 1,5 la suta. Previziunile pentru Germania, au scazut de la 1,0 la suta in aprilie la 0,8 la suta acum in timp ce economia Spania a fost revizuita in crestere cu 0,5 la suta, ajungand la 3,2 la suta. Astfel, cresterea economica este foarte diversa in cazul zonei euro.
Estimarile in privinta inflatiei sunt pentru 2,1 la suta pentru anul curent si de 1,8 la suta pentru anul viitor de la 2,2 la suta respectiv 1,9 la suta, in linie cu obiectivele de 2,0 la suta ale Banca Central Europeana.
Deficitul public va fi de 3,0 la suta din PIB, in anul curent, subliniind ca cinci din cele 12 state vor avea un deficit superior pragului de trei la suta. Aceste cinci state sunt Franta, Germania, Grecia, Italia si Portugalia.
Rata medie a somajului este estimata la 8,7 la suta, pentru acest an, neschimbata comparativ cu precedenta estimare, iar pentru anul viitor se estimeaza o rata de 8,4 la suta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *