Stiri si noutati

Exporturile de vin rom?nesc au scazut cu opt la suta in primele sase luni ale anului

Exportul de vinuri a adus in tara, in prima jumatate a anului 2005, aproximativ zece milioane de euro, cu 8,1 la suta mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat remis Rompres de Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV).

In ceea ce priveste principalele destinatii ale vinului romanesc, aproximativ 57 la suta din cantitatea exportata (respectiv 70 la suta din valoarea exporturilor) s-a indreptat catre tari din Uniunea Europeana, exportul fiind incurajat prin faptul ca pentru un contingent de 345.000 hectolitri nu se percep taxe vamale la importul de vin romanesc in Uniunea Europeana. Principalele piete europene raman Germania, unde exporturile de vin au atins 4,43 milioane euro si Marea Britanie – 8,7 milioane euro.

O alta piata importanta, sub aspectul volumelor exportate (35,3 la suta din totalul exporturilor) este Republica Moldova, cu care Romania a incheiat un Acord de Comert liber, in baza caruia nu se percep taxe vamale. In fapt, Moldova reprezinta doar o tara de tranzit pentru vinurile romanesti care, importate in vrac si apoi imbuteliate, se regasesc ca vinuri moldovenesti pe piata Rusiei. Se remarca, de asemenea, o crestere cu 56 la suta a exporturilor catre Statele Unite.

Totusi, vinul ocupa locul sase in cadrul produselor agroalimentare exportate, dupa animale vii, porumb, floarea soarelui, orz si nuci (fata de locul trei in anii trecuti.). Aceasta situatie este explicata de reprezentantii PNVV prin faptul ca interesul producatorilor romani pentru export a scazut, ca urmare atat a evolutiei cursului valutar, care le-a creat dificultati inca de la inceputul anului, dar si prin sprijinul redus pe care statul l-a acordat in vederea promovarii exporturilor.

MAPDR a acordat anul trecut o prima de export de numai 4.500 lei pe litru, pentru numai patru luni, deoarece ordinul privind acordarea primei la exportul de vinuri a fost publicat in Monitorul Oficial Nr. 748 din 17 august 2004.

Pentru anul acesta, PNVV a solicitat, inca de la inceputul lunii februarie, acordarea unei prime de export de 21.028 lei pe litru, MAPDR aproband o prima de 8.000 lei pe litrul pentru vinurile cu denumire de origine controlata destinate exportului in tari extracomunitare, ordinul urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in cursul acestei saptamani.

Reprezentantii PNVV considera insuficiente actiunile intreprinse de guvern pentru promovarea vinului romanesc. Potrivit PNVV, este necesara in acest sens aplicarea planului de masuri prevazute in strategia de export, prin programe directe comune in parteneriat public-privat.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *