Stiri si noutati

Gazprom a demarat constructia gazoductului nord-european

Grupul rus Gazprom, cel mai mare furnizor mondial de gaz natural, a demarat constructia gazoducutului nord-european care urmeaza sa transporte gazul natural rus, via Mare Baltica, spre tarile din Europa Occidentala, a declarat vineri seara guvernatorul regiunii ruse Leningrad, Valeri Serdiukov, informeaza AFP.

 "Gazprom a inceput constructia gazoductului nord-european pe teritoriul regiunii Leningrad. Primii 100 de kilometri vor fi construiti pe teren solid in urmatoarele sase luni", a subliniat oficialul rus. Dupa finalizarea sa gazoductul va deservi Germania, tarile scandinave si Marea Britanie cu gazul natural provenit din zacamantul gazifer Iujno-Ruskoe, din Siberia occidentala.

Gazoductul nord-european urmeaza sa aiba o lungime finala de aproximativ 3.000 de kilometri, dintre care 1.189 kilometri pe fundul Marii Baltice. Pe portiunea terestra gazoductul va face legatura cu sistemul unificat de gazoducte rusesti din portul rus Vyborg, apoi via Marea Baltica, cu localitatea Greiswald, Germania.

Destinat sa creeze o alternativa la sistemul de transport al gazului natural rusesc prin Ucraina, gigantul Gazprom, in colaborare cu grupul german din domeniul chimiei BASF, intentioneaza sa dea in functiune noul gazoduct nord-european in jurul anului 2010. La acea data gazoducutul va avea un volum initial de transport de 27 miliarde metri cubi de gaz pe an, urmand a ulterior acesta sa creasca la 55 miliarde metri cubi de gaz natural pe an.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *