Stiri si noutati

Gazprom a obtinut monopolul asupra tranzitului de gaze naturale din Asia Centrala

Numarul unu mondial in domeniul gazelor naturale, concernul rus Gazprom, a preluat vineri controlul asupra tranzitului de gaze naturale din Asia Centrala, in urma unui acord al companiei ruse cu guvernul Kazahstanului in privinta exporturilor de gaze naturale din cele doua tari producatoare din Asia Centrala, Turkmenistan si Uzbekistan, informeaza cotidianul rus ”Kommersant”, citat de AFP.
            Detinatoare a unei patrimi din rezervele dovedite de gaz la nivel mondial, Gazprom controleaza 92 la suta din productia de gaze a Rusiei, care a fost anul trecut de 545 miliarde metri cubi. Compania rusa, la care statul rus detine peste jumatate din actiuni, impreuna cu o filiala a societatii nationale petroliere din Kazakhstan, Kazmounaigaz, au semnat, vineri, o serie de acorduri pentru perioada 2006-2010, in privinta transportului de gaz rus si din Asia Centrala via Kazahstan, confirma un comunicat Gazprom.
            Conform Kommersant, care citeaza o sursa apropiata negocierilor, cele doua parti au convenit asupra unui "canal unic de export facut de societatea kazaho-rusa Kazrosgaz". Asta inseamna ca "nici un metru cub de gaz turkmen sau uzbec nu va fi vandut, traversand Kazahstanul, fara participarea Gazprom", a subliniat cotidianul citat. Acest acord nu se refera la exporturile de gaz natural din Kazakhstan, care se ridica la 6-7 miliarde de metri cubi, a precizat pentru AFP un purtator de cuvant al Kazmounaigaz.
            Kazahstanul, tara cheie de trecere pentru gazul Asiei Centrale catre Europa, dispune actualmente de o capacitate de tranzit de 50 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual.
            Acest acord vine sa reduca din sperantele Ucrainei, tara care incearca sa-si diversifice caile de aprovizionare cu energie si sa reduca dependenta prea puternica de Rusia, propunand in urma cu ceva timp constructia unui gazoduct intre Turkmenistan, bogat in gaze naturale, si Ucraina, via Kazakhstan.
            Gazprom a ajuns deja la un acord cu Turkménistanul, in 5 septembrie, pentru o perioada de cinci ani, asupra monopolului de tranzit pentru exportul de gaze naturale din Uzbekistan, cu compania Ouztransgaz. S-a ajuns astfel ca Turkménistanul sa livreze cea mai mare parte din gazul pentru export, incepand din anul 2007.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *