Stiri si noutati

Preluare actiuni Daewoo Craiova

Autoritatile romane negociaza in prezent cu partenerul coreean valoarea la care va fi preluat pachetul de 51 la suta din actiunile societatii Daewoo Automobile Craiova, statul roman avand drept de preferinta pentru achizitionarea acestor actiuni, a declarat pentru BBC, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut ?eres.

Partenerul coreean este in acest moment in faliment si nu dorim sa ne trezim cu un partener caruia i-a fost vanduta participatia si care, la Craiova, de exemplu, sa vina si sa transforme societatea din fabrica de automobile in depozite frigorifice sau stiu eu ce alt fel de investitie.(…) In acest moment negociem cu partea coreeana valoarea la care va fi preluat pachetul de 51 la suta si pot sa va asigur ca valorile nu sunt cele care se vehiculeaza prin presa, ba sunt de 10 pana la 20 de ori chiar mai mici”, a precizat ?eres.

Potrivit ministrului Economiei, in continuare intentia statului este de a avea un partener strategic, o companie cu buna reputatie in domeniul productiei si comercializarii de automobile.

De asemenea, Codrut ?eres a precizat ca licenta de fabricatie, care expira in octombrie, ar putea sa fie prelungita in cazul continuarii discutiilor cu General Motors, asa cum s-a intamplat si pana in momentul de fata, deoarece GM a preluat de fapt toate obligatiile si fabrica Daewoo in toata lumea, cu exceptia Romaniei.

Compania sud-coreeana Daewoo Motor a dat faliment in 2002, "sufocata" de datorii. Gigantul american General Motors a cumparat o parte dintre centrele de productie ale Daewoo, nu si fabrica de la Craiova, fiind in prezent titularul marcii Daewoo. In momentul preluarii companiei coreene, GM a anuntat ca nu este interesat de fabrica de la Craiova.

Daewoo Automobile Romania S.A. (DWAR) este o companie mixta intre Daewoo Motor Co. Ltd. si statul roman, infiintata in 1994. Investitii de peste 800 milioane dolari, ulterioare infiintarii, au asigurat pentru DWAR capacitati de productie permitand fabricarea unui mare numar dintre componentele necesare asamblarii vehiculelor.

Pe langa autoturisme complete, DWAR produce si livreaza, inclusiv la export, motoare complete, cutii de viteze si o gama larga de alte componente. In cei 10 ani de existenta, DWAR a introdus pe piata 10 modele de autoturisme. In prezent, la Craiova se produc modelele Matiz, Cielo, Nubira si Tacuma.

DWAR are 3.600 de angajati la fabrica din Craiova si opereaza pe piata auto locala prin peste 80 de dealeri de vanzare si service.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *