Cinci mari companii internationale, Lukoil, Wintershall, Ruhr Gas, Gaz de France si Mol, si-au manifestat interesul pentru a participa la privatizarea Romgaz, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ministrul economiei si comertului, Ioan Codrut ?eres.
Pentru privatizarea Romgaz avem semnale privind interesul unor companii precum Ruhr Gas si Wintershall, Lukoil, precum si Gaz de France si Mol, a declarat Codrut ?eres.
Strategia de privatizare a Romgaz, aprobata de Executiv, include vanzarea unui pachet majoritar de cel putin 51 la suta din actiuni unui investitor strategic. De asemenea, un numar de 13 companii s-au precalificat pentru acordarea de consultanta in vederea privatizarii Romgaz.
Ministrul economiei a prezentat marti raportul privind privatizarile realizate de MEC in primele sase luni ale anului, dar si programul de privatizare in urmatorii ani.
Astfel, MEC va scoate la vanzare, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), pachete de actiuni detinute la SC Avioane Craiova SA, SC Romaero SA Bucuresti, SC IOR SA Bucuresti.
Pentru IOR, potrivit ministrului, si-au anuntat interesul de a participa la privatizare companii din Israel, dar si persoane fizice si o asociatie a salariatilor. Ministrul nu a exclus, totodata, posibilitatea ca Romaero si Avioane Craiova sa fie preluate de un investitor, insa procedurile se vor desfasura separat, pentru achizitionarea unor pachete de 72,9 la suta, respectiv 80,93 la suta.
Compania israeliana Elbit, dar si Lockheed Martin (in parteneriat cu alta societate) ar putea participa la privatizarea Romaero.
Vor fi, de asemenea, scoase la privatizarea si cele trei complexe energetice de la Rovinari, Craiova si Turceni. Pentru SC C.E. Turceni, Guvernul a aprobat strategia de privatizare, care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. CEZ si ENEL ar putea participa la privatizarea complexului de la Turceni.
In procesul de privatizare vor intra si cele opt lanturi de micro-hidrocentrale. In programul de privatizare pruin restituire au fost incluse: Transelectrica SA, Transgaz SA – cinci la suta din capitalul social, Minbucovina SA, SC Miniera Banat, SC Baita SA si SC CupruMin SA – pentru care s-a alocat o cota de 20 la suta din capitalul social.
Strategia de privatizare include si SC Electrica Muntenia Sud, anuntul de privatizare fiind publicat pe 28 iulie, pana la data de 15 septembrie urmand sa fie prezentate scrisorile de intentie. Pana in 2006, se va finaliza si privatizarea Electrica Transilvania Nord, Transilvania Sud si SC Electrica Muntenia Nord SA.
MEC a finalizat cu succes in primele sase luni ale anului privatizarea societatilor: Distrigaz Nord si Sud, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, precum si Electrica Moldova si Electrica Oltenia SA.
Ministrul s-a declarat multumit de programul de privatizare din primele sase luni ale anului, declarand insa ca in evaluarea activitatii sale sunt si neimpliniri precum: nedemararea unei analize la cuplarea sistemelor termo si hidro, precum si intarzierea cu aproximativ o luna si jumatate a programului de privatizare.
Am respectat programul de guvernare in ceea ce priveste activitatea Ministerului Economiei si Comertului si speram sa continuam activitatea buna si in viitor, a precizat ministrul ?eres.
Ministrul a subliniat ca nu au existat presiuni cu privire la desfasurarea privatizarilor din partea unor companii, insa au fost oameni de afaceri care au incercat sa obtina avantaje in relatia cu MEC, insa ministrul a declarat ca responsabilitatea semnarii apartine secretarilor de stat, si nu ministrului.
Nu au fost acordate avantaje nici unei societati si nici unui om de afaceri care a batut la usile mele si care avea ceva de vandut sau de cumparat, a precizat ministrul ?eres.
Have something to add? Share it in the comments.