Un miliard de euro, schimburi comerciale in 2005, nu reprezinta prea mult pentru relatiile romano – grecesti. „Potent ialul comertului este mult mai mare“, spune Lambis Kounalakis, prim consilier economic al Ambasadei Greciei la Bucuresti. De aceea, ambitia delegatiei economice grecesti este ca intr-un an – doi sa ajunga sa dubleze acest volum al comertului. „Sint o serie intreaga de produse care si-ar gasi locul pe piata romaneasca”.
Exemplul cel mai relevant este legat de uleiul de masline grecesc, care ajunge pe piata romaneasca sub ambalaj italian. Mai mult, Lambis Kounalakis crede ca se poate pune la punct o colaborare prin care cele doua tari sa reuseasca sa compenseze produsele care le lipsesc, astfel incit schimburile comerciale sa devina mai substantiale. Dar in bunul mers al relatiilor economice bilaterale, investitiile joaca un rol important. Investitorii greci s-au apropiat de Romania de la inceputul anilor ‘90, considerind-o un „partener natural”. Asta a facut ca in prezent sa fie inregistrate 3.162 de firme grecesti in Romania, dintre care 1.500 sint de fapt active. Companiile grecesti de top din principalele sectoare ale economiei au dezvoltat o serie de afaceri aici. „Prezenta acestor firme e o garantie ca merita sa investesti aici”, spune Lambis Kounalakis. „Exista deja o comunitate de afaceri care a realizat oportunitatile de aici”. Dar, majoritatea firmelor grecesti au ramas in Bucuresti si nu au prea explorat oportunitat ile de afaceri din tara. Acesta este motivul pentru care biroul economic de pe linga Ambasada Greciei a inceput sa investigeze posibilitatea de face ca firmele greces ti sa ajunga si in alte zone din tara. „De anul trecut exploram aceste oportunitati de afaceri mai departe de Bucuresti”. Metoda prin care mediul de afaceri poate fi capacitat este cea a forumurilor de afaceri bilaterale. Daca in Bucuresti un asemenea eveniment a devenit unul obisnuit – de altfel, biroul economic al ambasadei a organizat 11 asemenea evenimente – in provincie e inca loc enorm pentru asemenea manifestari. „Am avut un asemenea eveniment la Ploiesti si succesul pe care l-am avut ne-a facut sa incercam si altele”, spune Lambis Kounalakis. Al doilea pas se face saptamina viitoare, prin organizarea a doua intilniri de afaceri la Cluj si Iasi. „Am descoperit o serie de sectoare care pot prezenta interes: alimentatie, echipamente, textile, IT, telecomunicatii, masini agricole, constructii. Am semnalat acestea Consiliului Grec pentru comert exterior, care a contactat la rindul lui companii grecesti, posibil interesante de oportunitat ile identificate”. Pentru cele doua intilniri din 10-12 aprilie – Cluj si 13-15 aprilie – Iasi, 19 companii grecesti s-au aratat interesate. „Cel mai important lucru este ca le atragem afara din Bucuresti”, spune Lambis Kounalakis. Este pentru prima data cind oamenii de afaceri greci incep sa perceapa ca Romania nu inseamna doar Bucuresti. Organizatorii si-au propus sa stabileasca un cap de pod investitional pentru intreaga zona: pentru Transilvania si, respectiv, Moldova. Interesul oamenilor de afaceri romani pentru intilnirile anuntate spune totul despre utilitatea acestui demers. La Cluj, nu mai putin de 270 de firme sint doritoare sa se intilneasca cu oamenii de afaceri greci pentru a pune la punct eventuale colaborari.
La Iasi, aproximativ 100 de companii au confirmat participarea. „Imi doresc foarte mult sa se inteleaga ce oportunitat i de afaceri exista in Romania, un numai la Bucuresti”. Si acesta este motivul pentru care, daca experienta conferintelor va fi reusita, biroul economic grec este hota rit sa le continue. Urmatorul pas: Constant a, urmind apoi si Timisoara. „Pina in 2007, cind Romania va fi membru al UE, vrem sa intram in toate regiunile. In fond, grecii se simt excelent aici. Mult mai bine ca in Bulgaria, de exemplu”, adauga Kounalakis.
Dan Suciu
Sursa: Prezent“
Have something to add? Share it in the comments.