Stiri si noutati

Raiffeisen International a incheiat tranzactia de achizitie a Bancii Aval

Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) a incheiat tranzactia de achizitie a Joint Stock Post Pension Bank Aval (Banca Aval), cea de-a doua mare banca din Ucraina, conform programului stabilit. Au fost obtinute toate aprobarile necesare din partea autoritatilor anti-monopol si a bancilor centrale din Ucraina si Austria. Pretul de achizitie pentru 93,5 la suta din actiuni a fost de 1,028 miliarde dolari.
"Banca Aval este cea mai buna banca de retail din Ucraina. Aceasta se incadreaza perfect in strategia noastra datorita pozitiei de lider in domeniul retailului", a declarat Herbert Stepic, directorul general al Raiffeisen International, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Kiev. Aceasta achizitie reprezinta nu doar un moment de referinta in activitatea Raiffeisen International, ci si un semnal pozitiv pentru investitorii internationali interesati de Ucraina. Raiffeisen International intentioneaza sa se dezvolte cu precadere in domeniul retailului in tarile din CSI.
Banca Aval are o retea nationala de 1.400 de unitati bancare si peste trei milioane de clienti, ceea ce va duce la cresterea numarului de unitati la 2.400 si a numarului de clienti la 9,2 milioane in Europa Centrala si de Est (ECE).
Prima pozitie pe piata "Aceasta achizitie ne aduce primul loc pe piata din Ucraina, una dintre cele mai promitatoare piete bancare din Europa Centrala si de Est", a adaugat Stepic. Impreuna, Banca Aval si Raiffeisen Bank au o cota de 11,5 la suta din activele totale, formand cel mai mare grup bancar de pe aceasta piata de 50 milioane de oameni. Piata bancara din Ucraina inregistreaza o crestere semnificativa: in 2004, activele totale ale bancilor locale au crescut cu 30 la suta, ajungand la 19,6 miliarde EUR.
Se asteapta ca piata bancara din Ucraina sa isi continue expansiunea, mai ales in sectorul de retail. Veniturile in crestere vor deschide drumul produselor care, in momentul de fata, sunt prezente intr-o foarte mica masura pe piata din Ucraina. Conform studiilor de piata actuale, cardurile de credit vor creste cu 38 la suta pana in anul 2010, ceea ce va insemna o piata de sapte ori mai mare la momentul respectiv. Creditele pentru achizitia de locuinte vor creste cu 34 la suta, iar cele ipotecare cu 56 la suta pe an.
Integrarea este principala activitate din anul urmator.
"In urmatoarea perioada, integrarea Bancii Aval va fi principala noastra activitate", a declarat Stepic. Etapa de transformare va dura intre 18 si 24 de luni. In aceasta perioada, vor fi structurate functiile de back-office si vor fi armonizate sistemele informatice. "In momentul de fata, ambele banci se vor concentra pe punctele tari proprii – Raiffeisen Bank pe activitatile pentru companii, iar Banca Aval pe cele pentru persoane fizice. Credem ca fuziunea completa nu va avea loc mai devreme de 2007 sau 2008", a adaugat Stepic.
Raiffeisen International estimeaza o reducere a costurilor ca efect direct al integrarii de circa cinci milioane euro pe an incepand cu 2008.
"Economiile rezultate din integrare nu au fost insa principalul motiv pentru care am achizitionat Banca Aval. Acestea au fost: pozitia puternica pe piata a Bancii Aval, reteaua de distributie superioara si performanta economica ridicata", a explicat Stepic.
JSPP Banca Aval, Kiev, a fost infiintata in 1992. La sfarsitul anului 2004, activele totale ale acesteia au fost de 1.573 milioane euro, iar profitul inainte de impozitare de 38 milioane euro. Rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 32,6 la suta. Banca avea 1.380 unitati bancare si aproximativ 17.950 de angajati la data bilantului.
Raiffeisen International este compania care administreaza subsidiarele Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) din Europa Centrala si de Est. Raiffeisen International este listata la Bursa de Valori din Viena. RZB detine 70 la suta din actiuni, iar restul sunt tranzactionabile. Raiffeisen International opereaza cea mai importanta retea bancara din Europa Centrala si de Est, fiind prezenta prin unitati bancare si companii de leasing in 16 piete. Peste 9,2 milioane de clienti pot beneficia de produse si servicii de calitate oferite in aproape 2.400 unitati.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *