Stiri si noutati

SABIC va investi 70 miliarde dolari in proiecte de expansiune

Grupul saudit din domeniul industriei petrochimice Saudi Basic Industries Corp (SABIC). intentioneaza sa investeasca aproximativ 70 miliarde dolari intr-o serie de proiecte de expansiune ce se vor derula in urmatorii 15 ani, a declarat duminica un inalt oficial din conducerea companiei, informeaza Reuters.

Actualele proiecte precum si cele pe care le avem in vedere pentru extinderea capacitatii de productie se ridica la peste 20 miliarde dolari in urmatorii trei ani si pana la 70 miliarde dolari in urmatorii 15 ani, a declarat vice-presedintele pentru PVC/polyester al SABIC, Fahad al-Sheaibi.             SABIC a dezvaluit anterior ca intentioneaza ca pana in 2008 sa-si sporeasca productia anula de la 43 milioane tone la 64 milioane tone, devenind astfel cel mai mare producator din lume de ethylen glycol, substanta utilizata in productia de polyester si antigel. Declaratiile lui Fahad al-Sheaibi ofera o perspectiva asupra ambitiilor SABIC pe termen lung, desi sursa citata nu a precizat unde vor fi orientate aceste investitii.

Beneficiind de un pret ieftin al gazului natural si al altor compusi chimici livrati de compania petroliera saudita de stat Saudi Aramco, anul trecut SABIC a reusit sa inregistreze un profit net de 14,25 miliarde ryali, dublu comparativ cu 2003, de asemenea rezultatele sale pe primul semestru al acestui an inregistrand o crestere spectaculoasa. SABIC intentioneaza ca in acest an sa demareze o emisiune de obligatiuni de tip Islamic bond destinata pietei domestice, saptamana trecuta agentia de evaluare financiara Standard & Poors acordand companiei un rating A pentru datoriile pe termen lung si A-1 pentru datoriile pe termen scurt, primul pas al unei posibile emisiuni de obligatiuni destinata pietei internationale.

In prezent SABIC construieste un nou combinat petrochimic la Yanbu, pe coasta Marii Rosii, uzina ce in 2008 urmeaza sa produca aproximativ patru milioane tone de produse petrochimice. In acelasi timp facilitatea de productie de la Sharq 2, un joint venture amplasat la Jubail pe care SABIC il detine impreuna cu grupul japonez Mitsubishi Heavy Industries, va adauga si ea 2,9 milioane tone de ethylena, polyethylena si ethylen glycol pe an la productia grupului SABIC.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *