Stiri si noutati

Inventii de ??bani gata?

Multe lucruri care sunt promovate in ziua de azi ca fiind revelatii in diferite domenii, sunt de fapt concepte imbunatatite, care dateaza de cand lumea, unele chiar din secolele trecute.

Inovatiile in cosmetica, mai precis, binecunoscutele: fonduri de ten, perii de ondulat si de intins, foehnul, rujul si oja nu tin nici de secolul XXI, si nici macar de secolul XX.

Multumita conationalului lor, Max Factor, femeile din Rusia au facut cunostinta cu si si-au insusit fondul de ten inca din 1870. Max Factor a lucrat ani de-a randul intr-un cabinet dentar-farmaceutic. Si printre diferitele amestecuri pe care le realiza, a descoperit si ideea care ii va aduce mai tarziu faima si bani. La inceput si-a deschis un butic intr-o suburbie din Moscova, unde vindea produse cosmetice facute manual. La inceput, principalii clienti au fost membrii trupelor de teatru, care foloseau produsele, in special, fondul de ten pentru a evidentia anumite trasaturi in functie de rolurile pe care le aveau de jucat. Pe masura ce a afacerea a devenit profitabila, Max Factor s-a mutat in America, unde producea fond de ten si produse cosmetice speciale, doar pentru starurile de cinema. Abia mai tarziu, publicul feminin larg s-a putut bucura de formula acestuia.

Inventatorul deodorantului este anonim si asta pentru ca el si-a inregistrat descoperirea sub un nume destul de ambiguu: « Mum ». Tot ceea ce se stie despre el este originea lui: din Philadelphia. Formula propriu-zisa a deodorantului dateaza din 1888, iar deo-stickul a aparut in 1952.

Facilitatea de care se bucura azi orice automobil si anume air bag-urile, au fost testate pentru prima oara de echipa de la General Motors pe un model Chevrolet. Modelul respectiv era folosit doar in sfera guvernamentala. Cu timpul ele au fost oferite si publicului larg incepand de la modele Cadillac si Ford Tempo aparute in anii ’70-’80. Incepand cu anul 1988, Chrysler a devenit prima companie care a inclus un sistem de air bag standardizat.

Aparitia air bag-urilor este strans legata de numele lui Allen Breed, care de fapt detine brevetul acestei inventii.

Sintagma de « aer conditonat » inspira modernitate, iar dupa modul revolutionar in care este prezentat nici nu-ti dai seama ca este o inventie care tocmai a implinit ….103 de ani. Willis Haviland Carrier nu s-a gandit initial ca problema pe care a rezolvat-o intr-un centru de multiplicare din Brooklyn ii va aduce profit. Micul intreprinzator ii sesizase problema pe care i-o cauzau fluctuatiile de caldura si umiditate pe hartia pe care printa. Masinaria instalata de Willis in 1902 juca rolul de stabilizator intre gradul de caldura si gradul de umiditate existent.

Folosita initial doar in mediul industrial, dupa multiple imbunatatiri, Willis Haviland Carrier a gasit locul inventiei sale si in casa fiecaruia sub denumirea de: aer conditionat.

Irina Mateescu – Bizwords

 

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *