Linden Lab’s este o companie care face comert real cu pamant virtual. Astfel, 16 acri de pamant virtual de pe un server din San Francisco sunt evaluati la aporximativ 1200 de dolari. Se percepe si o taxa lunara sub forma de impozite proprietarilor de pamant de pe server care se ridica la 195 de dolari. Aceasta companie ese una dintre cele care ii stimuleaza pe jucatori sa porneasca o competitie virtuala dar cu bani reali. In timp, persoana in cauza isi poate vinde proprietatile prin licitatie unor alti jucatori. Conform studiilor de specialitate, piata jocurilor online va atinge pana in 2008 o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de euro. Vanzarile si abonamentele pentru jocuri online insumeaza peste 300 de milioane de euro pe an. In acelasi timp tot acest gen de websiteuri vand o publicitate de peste 500 de milioane de euro. Jucatorii virtuali in momentul de fata prefera jocurile de tipul role playing game (RPG). In acest tip de joc trebuie sa faci fata unui personaj imaginar gata sa doboare mii de monstri pe un teren de lupta intr-o continua schimbare.
Statisticile arata ca numai in Statele Unie ale Americii 2,5 milioane de pasionati platesc anual bani grei pentru un astfel de amuzament. RPGurile virtuale aduc profituri de peste 200 de milioane de euro anual. Fiecare site cu acest gen de jocuri reuseste sa atraga un numar intre 150.000-300.000 de utilizatori care devin jucatori fideli.
O campanie de sale marketing lansata de curand de catre SonyEricsson combina mobilitatea, jocurile si entertainmentul prin lansarea unui joc online: Sony Ericcson World Quest.05. < http://www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc=global&lc=en&ver=4001&template=pg1&zone=pg >. Jocul consta in completarea anumitor taskuri folosind telefonul si avantajele oferite de tehnologia mobila. Competitia se desfasoara in cele mai cunoscute metropole ale lumii ca un concurs real, dar si online. Prima parte a competitiei se va desfasura online incluzand participanti din 24 de tari. Dintre acesti participanti, compania va selecta 30 de candidati care vor fi prezentati audientei online. In final vor ramane doar 6, selectati prin voturi online, care vor concura in varianta live. Tarile incluse in aceasta competitie sunt: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong, Indonezia, Italia, Mexic, Olanda, Africa de Sud, Singapore, Spania, Suedia, Elvetia, Taiwan, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie si Statele Unite.
In final va fi proiectata si o varianta virtuala a concursului pentru publicul larg si pentru cei care vor efectiv sa joace acest joc.
Cei mai mari amatori de jocuri online sunt chinezii. Potrivit unui studiu realizat de DFC Intelligence, piata de jocuri online din China va creste pana in 2010 de la 580 de milioane de dolari la 1,7 miliarde de dolari. Este posibil ca de acum incolo, dupa ce acest studiu a fost facut public, fiecare distribuitor mare de jocuri online sa se uite intai spre Asia si apoi spre restul lumii. Multe jocuri online vor avea incluse in pachet instructiunile in limba chineza.
Jocurile online devin din ce in ce mai sigur idei de afaceri cu greutate. Aceste jocuri profita de fapt de plictiseala unor angajati si de evolutia spectaculoasa a Internetului pentru a aduce sume fabuloase firmelor care le produc si distribuitorilor. Un caz celebru a devenit jocul Prepelix. Acesta a blocat pentru o saptamana intreaga activitate a salariatilor germani.
Siteurile romanesti care ofera jocuri online se bucura de acelasi succes. Frimele respective nu au mai mult de 3-4 ani de activitate, dar au reusit in acest interval sa atraga sute de mii de utilizatori impatimiti ai fenomenului. Incasarile siteurilor destinate jocurilor online de la noi nu sunt declarate; cu cat acestea atrag mai multi utilizatori cu atat cresc incasarile din spatiul publicitar vandut pe siteul respectiv. Cele mai reusite siteuri de acest fel de la noi sunt: www.jocuri.ro si www.doizece.ro. Sah, whist, poker si multe alte jocuri pot fi testate pe oricare dintre aceste doua siteuri.
Inscrierea si participarea utilizatorilor la aceste jocuri online – fidelizarea utilizatorilor – se realizeaza prin stimulare: participare la tombole cu premii sau discounturi la jocurile preferate.
Sursa: Irina Mateescu
Have something to add? Share it in the comments.