Stiri si noutati

Extinderea spatiilor industriale scade chiria

Suprafata totala a spatiilor de depozitare tranzactionate in 2005 a ajuns la 63.000 mp, cea mai mare din ultimii 15 ani, precizeaza un comunicat DTZ Echinox. Prin inchirierea in totalitate a fazei a treia de dezvoltare a Parcului Logistic Cefin (foto), cu o suprafata totala de 34.000 mp, DTZ Echinox a inregistrat o cota de piata de peste 50% din totalul tranzactiilor incheiate in anul 2005. DTZ Echinox este reprezentant exclusiv al dezvoltatorului, Cefin Real Estate Romania.

Actualele parcuri logistice si proiectele viitoare de pe piata sunt localizate in apropierea principalelor rute catre Ploiesti (la nord) proiectul Logimax, catre Pitesti (la vest) existente fiind proiectele Cefin si Mercury Logistic Park, alte trei fiind in stadiu avansat de proiectare. Totodata, catre Constanta (la est), in apropierea soselei de centura a Bucurestiului este prezent Apollo Center.

In timp ce in alte locatii

s-a inceput constructia unor platforme logistice menite sa ofere spatiu industrial la sfarsitul anului 2005 – inceputul lui 2006, cum ar fi Mercury Logistic Park, un numar mare de firme internationale vor sa patrunda pe piata si exploreaza potentialul existent pentru proiecte asemanatoare, creand prin aceasta o imbunatatire a calitatii spatiilor de logistica pe viitor.

Chiriile in astfel de locatii moderne se situeaza la un nivel asemanator anului 2004, in intervalul 5-5,5 euro/ mp, cu cateva exceptii inregistrate pentru suprafetele mari inchiriate pe o perioada mai lunga de cinci ani de zile. Aceasta demonstreaza stabilitatea pietei din ultimii trei ani, sustin analistii.

DTZ Echinox estimeaza pentru anul 2006 un nivel sensibil mai jos al chiriilor, acestea plasandu-se in intervalul 4,5-5 euro/mp, tendinta care se va accentua in urmatorii trei ani.

Aceasta scadere se datoreaza cresterii explozive a ofertei. In 2006 va fi un volum mare de spatii ce vor fi livrate, de peste 100.000 mp, cu 57% mai mult decat in anul 2005. Oferta provine din extinderea proiectelor existente, Cefin Logistic Park Faza IV si V (total de 50.000 mp), si din inceperea unor noi proiecte care vor livra suprafete cuprinse intre 10.000 si 30.000 mp. Dezvoltatorilor activi in acest moment, Cefin Real Estate Romania, Portland Trust, Phoenix Real Estates, Willbrook Management, li se vor alatura si alte "nume grele" pe piata mondiala a dezvoltarilor imobiliari: Grontmij, ProLogis si Parkridge.

Cererea de spatii de depozit moderne provine in mare parte de la companii internationale prezente pe piata romaneasca sau de la cei care au optat pentru o schimbare si doresc sa abandoneze vechile locatii, nu tocmai potrivite profilului de activitate.

Companiile se muta in depozite moderne

Companiile de logistica si retailerii constituie principala sursa a cererii. In plus fata de cererea provenita de peste granite, exista un numar mare de ocupanti care doresc sa se relocheze in spatii industriale de calitate ridicata.

In general, companiile cauta spatii cu o inaltime de aproximativ 8-12 metri, cu un design eficient, constand intr-o buna asezare a stalpilor de sustinere, prezenta rampelor de incarcare/descarcare si a spatiilor de birouri in interiorul depozitelor. Accesul trebuie sa fie facil, catre sosele asfaltate, autostrazi sau centura.

Depozite moderne sunt construite si in alte orase cheie ale tarii, precum Brasov, Timisoara, Cluj, Arad, Constanta, Iasi si Bacau, unde companii importante de logistica sunt prezente sau intentioneaza sa-si dezvolte operatiuni pe acest segment.

Analistul imobiliar Ioan Radu Zilisteanu a declarat pentru "Averea" ca dezvoltarea spatiilor industriale se va produce mai ales in zona viitoarei sosele de centura a Capitalei.

Viitoarea sosea de centura are potential

"Aceasta zona are un potential foarte mare. Acum sunt acolo terenuri agricole. Acestea vor fi cumparate de intermediari, de speculatori, la pret de teren agricol, si vor fi vandute dezvoltatorilor de proiecte logistice, la un pret mai mare", a subliniat Zilisteanu. El apreciaza ca in urmatorii ani vor fi construite o sumedenie de parcuri logistice, deoarece vor veni in Romania tot mai multe companii europene, care-si vor reloca activitatea in tara noastra. Presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, Gabriel Sorin Zamfir, considera ca este normal sa se reduca pretul chiriei pentru spatiile logistice, in conditiile cresterii ofertei.

Mircea Fica
sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *