Stiri si noutati

Industria serviciilor imobiliaresunt dominate de munca la negru

Industria constructiilor si cea a serviciilor imobiliare sunt dominate de munca la negru si reprezinta principala forma de concurenta neloiala ce poate fi interpelata si ca ajutor de stat, se arata intr-un comunicat remis Rompres de compania imobiliara Impact.

"Concurenta este unul dintre factorii necesari pentru progres si bunastare. Aceasta afirmatie este sustinuta doar de cei care cred in economia de piata libera. Cine sustine contrariul doreste monopol sau doreste sa dirijeze avantajele catre un grup de interese. Societatile de constructii care practica munca la negru eludeaza obligatiile catre stat (impozit pe salariu, contributii sociale si impozit pe profit). Astfel, un numar de sute de mii de muncitori in constructii, in timp ce figureaza ca someri sau pur si simplu nu mai figureaza in evidentele Ministerului Muncii, sunt purtati din localitate in localitate, din judet in judet, si uneori din Romania in alte tari ca practicanti consacrati ai muncii la negru", apreciaza Dan Ioan Popp, presedintele Impact.

Altfel spus, piata anuala nu este de 30.000 de locuinte, ci doar de 2.000 – 3.000, deoarece 22.000-23.000 sunt in regie proprie si restul de 4.000-5.000 sunt construite cu subventii de la stat.

Conform Impact, suma de 1,5 miliarde de euro nu este prezenta in PIB-ul Romaniei din cauza muncii la negru in constructii.

Una dintre cele mai sigure solutii prin care statul poate rezolva problemele sociale locative, este emisia de vauchere (bonuri valorice) lunare care sunt distribuite cetatenilor ce indeplinesc conditiile necesare. Bonurile dau posibilitatea alegerii oricarei variante-constructie, solutie, materiale la preturi de piata, stabilitate naturala, pe cale libera. In acest sens, presedintele Impact crede ca autoritatile trebuie sa fie mult mai preocupate de facilitarea investitiei in locuinte noi (regim de autorizare, finantarea utilitatilor publice, exproprierea pentru cauze de utilitate publica) deoarece fondul locativ actual de opt milioane de locuinte si 4.100 de constructii, din care 83.000 blocuri au grad de uzura pana la 25 de ani, zece la suta, intre 25 si 50 de ani, in proportie de 60 la suta si peste 50 de ani restul de 30 la suta.

Tolerarea neplatii utilitatilor, acceptarea neplatii impozitelor pe proprietate si acceptarea lipsei de grija asupra fatadelor, acoperisurilor si a curtilor pot fi considerate ajutor de stat care ar trebui sa inceteze prin deposedarea rau-platnicilor si transformarea in chiriasi. Astfel, fondul locativ, prin reprivatizare, poate sa fie refacut si lansat in mecanismele unei piete functionale. 30-50 la suta din actualii proprietari ar trebui sa devina chiriasi in propriile locuinte.

"Chiar remedierea, reparatiile si constructiile ce trebuie realizate in zona calamitata Timis pot fi suspectate de interventionism al statului, care este in dubla ipostaza de platitor de lucrari dar si de incasator de taxe si impozite. Contradictia consta in faptul ca, pe de o parte, cheltuielile de la buget ar trebui sa fie cat mai mici, in timp ce incasarile la buget ar trebui sa fie cat mai mari. ANL-ul trebuie sa se retraga definitiv de pe piata locuintelor ca jucator, fara a mai influenta formarea pretului apartamentelor prin activitati tip Economat", a spus Ioan Popp.

O alta piata pe care se tolereaza, inca, practici anticoncurentiale este cea a chiriilor, din aceleasi motive de protectie sociala. Practicarea unor chirii simbolice, prin consiliile locale care repartizeaza locuinte de servici, de circa zece euro pe luna/pe apartament, face ca amortizarea investitiei sa fie realizabila in peste 150 de ani, fapt ce indeparteaza orice investitor de intentia de a crea portofoliu de locuinte pentru inchiriere.

"Aceste investitii sunt absolut necesare pentru asigurarea constructiilor adecvate fluxului si mobilitatii fortei de munca, proces natural in cresterea competitivitatii economiei pe scara larga. Germania are 68 la suta din fondul de locuinte destinat inchirierii, media in UE 15 fiind de 62 la suta, iar Romania are un fond de sub patru la suta", spune Popp.

Presedintele Impact apreciaza ca actiunile Consiliului Concurentei trebuie sa determine incetarea acordarii ajutorului de stat persoanelor care muncesc la negru, sa determine eliminarea practicilor societatilor de constructii care utilitatilor munca la negru, sa determine persoanele care realizeaza constructii in regie proprie, sa prezinte facturi aferente materialelor si muncii prestate.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *