Stiri si noutati

Piata de publicitate din Romania evolueaza

Daca ar fi sa apreciam dupa numarul de lucrari in continua crestere inscrise la festivalurile internationale de advertising ar insemna ca piata de publicitate din Romania cunoaste un trend ascendent.
La festivalul de publicitate “Golden Drum” , care va avea loc la Portoroz intre 2 si 7 octombrie 2005, Romania a inscris 268 de lucrari dintr-un total de 2.483. S-au inscris in concurs un numar de 40 de tari. Cele mai multe lucrari din festival se vor intrece la sectiunile “print” si “poster”. In data de 4 octombrie Golden Drum Open va premia lucrarile inscrise la sectiunile: TV&Film Promo, Media Awards, Web Siteuri, Campanii de publicitate si Art Direction. Premiile Golden Drum New Europe vor fi decernate in data de 7 octombrie in cadrul ceremoniei din cladirea Bernardin.

Ca numar de lucrari inscrise Romania se situeaza pe al doilea loc dupa tara gazda Slovenia, la o diferenta de doar 30 de lucrari. Bogdan Naumovici, Creative Director Leo Burnett face parte din juriul competitiei din anul acesta. Ca sa ajungi sa-ti fie cunoscuta creativitatea la nivel global este necesar ca mai intai sa ajungi sa fi recunoscut la nivel local, regional si european. Creativitatea se masoara in premii.

Recunoasterea creativitatii incepe cu Ad’Or trece prin Golden Drum si Epica pana ajunge la Cannes. Pe plan local, comparand Ad’Or cu celelalte festivaluri de publicitate, nu exista inca anumite categorii la care lucrarile pot fi inscrise: clothing, footwear&accesories TV si print, transport&tourism TV si print. Aceste zone sunt inca neexploatate la nivel local.
In anul 2004 la Portoroz, din 11 mari castigatori la categoria TV, 2 au fost din Romania, iar din 5 mari castigatori la categoria print unul singur a reprezentat Romania. La Epica si la Cannes, atat la categoria print cat si la categoria TV, Romania nu a avut nici un castigator. Evaluand per total lucrarile premiate in anul 2004, la nivel regional din 75 de lucrari premiate, Romania a avut 8, la nivel european din 463 de lucrari premiate, Romania a avut 4. Global, nici o lucrare din Romania nu a fost premiata.

Multa bafta lucrarilor inscrise la competitia Golden Drum din acest an, pentru ca mai multe premii aduse de lucrari romanesti la nivel regional aduce calitate pe plan local, si in acelasi timp ne aduce pe noi mai aporape de premiile globale acordate acestei industrii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *