Stiri si noutati

Solutie in privinta Cosmorom

O solutie in privinta operatorului de telefonie mobila Cosmorom va fi anuntata in maxim 24 de ore, a declarat joi ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.

Solutiile oferite de Zsolt Nagy in urma cu cateva luni in cazul Cosmorom se refera investitii realizate numai de actionarul majoritar OTE, de atragerea unui alt investitor alaturi de OTE, sau de vanzarea operatorului.

"Cea mai buna ar fi, in acest moment, solutia care ne ofera un partener viabil pentru relansarea operatorului de telefonie mobila, intrucat degeaba Romtelecom inregistreaza rezultate bune daca acestea sunt anulate din cauza pierderilor Cosmorom", declara si directorul general al Romtelecom, James Hubley.

Investitiile aditionale necesare pentru redresarea companiei, in opinia specialistilor, trebuie sa se cifreze la cel putin 150 milioane euro. Cosmorom isi propune se investeasca aproximativ 500 milioane euro in urmatorii trei ani, potrivit directorului general, James Hubley.

La mijlocul lunii februarie 2004, banca de investitii Citigroup a fost selectata pentru evaluarea operatorului de telefonie mobila Cosmorom, presa greaca anuntand in luna iunie a anului trecut ca raportul de evaluare prezenta opt solutii pentru Cosmorom, intre care si variantele de inchidere sau de vanzare a operatorului de telefonie mobila.

Analisti din piata sustineau in 2004 ca prioritatea pietei de telefonie mobila ar trebui sa fie salvarea Cosmorom, care avea nevoie de un partener strategic pentru a reusi acest lucru. Piata de telecomunicatii, in situatia actuala, ar permite revenirea acestui operator, in conditiile in care in urmatorii ani sunt asteptati cateva milioane de abonati noi pentru telefonia mobila.

Potrivit analistilor, dificultatile Cosmorom au provenit din faptul ca, desi are o retea cu acoperire nationala, nu a reusit sa atraga un numar suficient de clienti pentru a deveni rentabila, iar operarea in frecventa de 1.800 MHz a presupus investitii mai mari decat in cazul operatorilor GSM care opereaza in banda de 900 MHz.

Veniturile operationale ale Cosmorom s-au cifrat anul trecut, potrivit datelor finaciare publicate de OTE – actionarul majoritar al Romtelecom – la 6,8 milioane euro, in timp ce pierderile au fost de 15,7 milioane euro.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *