Stiri si noutati

Bulgaria prinde viteza pe pirtie

Iarna insista sa -si arate coltii, asa ca am decis sa recomandam, si in acest numar al revistei noastre, tot o destinatie pentru schi. Dupa „regina” sporturilor de iarna , Austria, continua m cu o tara vecina , mult mai prega tita decit noi in a pla ti tribut sezonului rece – Bulgaria, recent candidata la titlul de gazda a sporturilor de iarna pentru Jocurile Olimpice din 2014.

BOROVET, O PIRTIE RENUMITA DE BIATLON

Borovet, cea mai veche si cea mai renumita statiune de schi din B u l g a r i a , s e a f l a l a o altitudine de 1350 m, in muntii Rila, la poalele masivului Mussala (cel mai inalt din Balcani- 2.925 m). Resedinta de vina toare a regilor Bulgariei in secolul XIX, Borovet s-a transformat in ultimii ani intr-o moderna statiune de schi, cu restaurante de lux si discoteci. Statiunea este usor accesibila , fiind situata la doar 70 de kilometri de Sofia, si este recunoscuta pentru o retea de pirtii si accesorii bine pusa la punct, de la cele pentru incepa tori pina la cele pentru profesionisti. Pirtia de biatlon este una din cele mai bune din lume, iar la scoala de schi lucreaza peste 200 de instructori. Dincolo de intrecerile pe za pada , Borovet ofera si pla ceri alternative: plimba rile cu sania trasa de ponei, seri traditionale cu muzica si dansuri populare sau o plimbare la cele sapte lacuri din Rila. In fiecare week-end, aici se organizeza adeva rate „fieste”, carnavalurile pentru schiori. Borovet a ga zduit de doua ori Cupa Mondiala la schi alpin. Ianuarie este cea mai friguroasa luna pe an, temperatura medie fiind in jur de -5 grade Celsius. Sezonul de schi dureaza de la juma tatea lunii decembrie pina la juma tatea lunii aprilie.

BANSKO, 1.300.000 DE TURISTI PE AN

Bansko, un vechi ora sel montan s-a transformat in ultimii ani in centrul sporturilor de iarna din muntii Pirin. Cea mai noua statiune bulgara montana a cunoscut o dezvoltare rapida , Bansko ga zduind anual peste 1.300.000 de turisti. Pentru locuitorii Sofiei, e locul preferat de odihna si distractie de weekend. Bansko a cunoscut un boom puternic dupa investitii de peste 20 milioane lire sterline in instalatii de transport pe cablu si in tunuri de za pada . In prezent, Bansko depa seste statiunile traditionale Borovet si Pamporovo in privinta dimensiunii si varieta tii pirtiilor si telecabinelor. Aflata la 160 de kilometri de Sofia, statiunea are cele mai moderne pirtii de ski din Bulgaria si cel mai lung sezon pentru sporturile de iarna , din luna decembrie pina in luna mai. Conditiile de schi sunt excelente, Bansko beneficiind de 14 pirtii de schi ce insumeaza 80 km de pirtie, cu diferente de nivel de pina la 1.500 m. Pe toata perioada sezonului rece, pirtiile sint deservite de 23 de instalatii de transport pe cablu si 44 de tunuri de za pada . In statiune se practica heliskiing, snowboarding si alte sporturi de iarna . Orasul pa streaza inca atmosfera specifica sfirsitului de secol XIX, prin mici taverne in stil traditional, unde cinta in fiecare seara tarafuri de muzicanti din Macedonia. Buca ta ria bulga reasca isi cucereste turistii cu minca ruri traditionale, combinate cu elemente din buca ta ria ara beasca : banski shashlik – chebap din carne de miel, banski soudjouk – o reteta speciala de cirnati, salata cu iaurt sau – pentru desert – baclavale, cataifuri, pla cinte cu brinza sau cu dovleac si inghetata de smochine. Un desert de referinta este iaurtul de bivolita cu dulceata de zmeura sau afine. La capitolul ba uturi, nu trebuie ratata grozdova (rachiul din struguri) si slivova (rachiul din prune).

OFERTE

Doar citeva dintre agentiile de turism romånesti au inclus Bulgaria in oferte . Bansko 4 zile, hotel****, demipensiune, Verareisen, 120 E 5 zile, hotel*****, mic dejun, Maran Turism, 405 E 5 zile, hotel***, mic dejun, Maran Turism, 180 E Borovet 4 zile, vila***, mic dejun, Verareisen, 66 E 4 zile, hotel****, mic dejun, Verareisen, 83 E

Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *