Stiri si noutati

In Cuba trebuie sa platesti ca sa filmezi un om simplu

O vacanta pe litoralul Turciei sau o calatorie in Cuba, unul dintre bastioanele comunismului? Cristina Liberis a avut de ales una dintre calatoriile sale, relativ recente, despre care sa ne povesteasca. Nu e greu de intuit care a fost optiunea corespondentului special al TVR. Din calatoria Cristinei in Cuba au rezultat si doua documentare. Primul va fi difuzat de televiziunea publica luna viitoare. (Anca Nicoleanu) „Unul dintre ultimele bastioane ale comunismului. Pentru unii. Pentru altii, doar o destinatie exotica. Cuba este unul dintre locurile in care multi si-ar dori sa ajunga, macar din curiozitate. Mitul creat in jurul acestei insule, dar mai ales in jurul lui Fidel Castro m-a indemnat si pe mine sa incep demersurile pentru o deplasare in zona pentru un film documentar si, de ce nu, sa obtin un interviu cu El Comandante. Intreaga procedura a inceput in martie 2005 si s-a incheiat in octombrie 2005. Asa am ajuns acolo imediat dupa trecerea uraganului Katrina. Am fost coplesiti de imaginile unei Havane devastate: strazi fara lumina, case cu ferestre batute in scinduri sau tabla. Nu semana cu nimic. Poate doar cu Bagdadul la ceas de seara“.

LOCUINTELE CONTILOR AU FOST TRANSFORMATE IN HOTELURI // „In general, pliantele turistice prezinta doar o parte a realitatii. Daca vrei sa-ti faci o idee despre ce se intimpla intr-un anume loc de sub soare, trebuie sa te duci sa vezi, sa o iei la pas pe stradute, sa vorbesti cu oamenii. La lumina zilei, am constatat ca Havana mai pastreaza ceva din aerul imprimat cu secole in urma de spanioli, combinat cu suflul unei societati comuniste multilateral dezvoltate: fostele case coloniale, cindva niste bijuterii arhitectonice. In tara salsei e imposibil sa nu intilnesti la fiecare pas un artist care sa-ti incinte sufletul si mai apoi sa-si ceara plata. Totul se plateste aici, pentru ca localnicii stiu ce cauta strainii: atmosfera. Vrei sa filmezi un om simplu? Iti cere un euro. O fotografie? Alt euro. Nu platesti, nu ai parte de imagini artistice. In Havana veche sint nenumarate femei imbracate in tinute cit mai colorate, cu evantaie si trabucuri in mina, asteptind turistii. Bazarul este plin de obiecte din piele de crocodil, sarpe sau cal, tablouri, margele sau tricouri cu imaginea lui Che. Tot pe stradutele pietruite din Havana veche intilnesti locuintele fostilor conti si viconti, transformate in hoteluri. Zona este plina de culoare si de parfumul unor epoci apuse.

STRABUNICUL MODELELOR FORD TRAIESTE INCA IN CUBA // Una dintre imaginile emblematice ale Cubei este cea a masinilor de epoca. Chiar daca se circula greu pe strazile din Havana si cu absolut orice, de la bicicleta, caleasca, pina la masinile de epoca, nimeni nu se enerveaza. Turistii dornici de o experienta inedita se inghesuie cite 6-7 intr-o masina care te miri cum de mai functioneaza. Strabunicul actualelor modele de Ford inca mai traieste! L-am intilnit, ne-a uimit, l-am probat si am plecat mai departe cu un taxi ceva mai nou.

PINAR DEL RIO, MUNTI PLINI DE PALMIERI // Pinar Del Rio. Capitala provinciei cu acelasi nume. Cea mai bogata provincie agricola. Este un adevarat paradis: plantatii intinse de bananieri, tutun si trestie de zahar, intre munti plini de palmieri. Atunci cind am intrat in oras, am ramas surprinsi de impietrirea intr-un timp apus. Micile case cu veranda, cu nelipsitul balansoar asteapta parca momentul sa reinvie. Romånia este una dintre tarile cunoscute pe aceste meleaguri datorita istoriei oarecum similare a celor doua popoare. In timpul regimurilor comuniste din Europa, multi cubanezi, printre care si taximetristul nostru, au studiat in fosta URSS. Mai apoi, ani la rind, au lucrat in mai toate tarile de dupa Cortina de Fier. Au avut colegi sau prieteni romåni si au ramas cu o nostalgie a acelor ani. Am filmat si fotografiat mult. Ne-am intors cu material pentru doua documentare. Unul dintre ele va fi difuzat luna viitoare de TVR, iar in aceasta vara va aparea si un album de fotografii editat de Nemira“.

Pretul unui trabuc, echivalentul salariului mediu lunar

Atunci cind le spui cunoscutilor ca pleci in Cuba, cu siguranta iti vor cere sa le aduci un trabuc si rom. Nimic mai simplu, iti spui. Mergi intr-o fabrica sau un magazin de tigari si rezolvi o parte a problemei. Dar atunci cind ajungi in fata vitrinelor, te intrebi daca nu cumva e o greseala. Pretul unui trabuc este echivalentul unui salariu mediu in Cuba. E drept ca poti sa cumperi si de la orice colt de strada: piata neagra functioneaza. Fara sa vrem, ne-am adus aminte de vremurile din Romånia de dinainte de ‘89, cu cozi la alimente si cartele. Halele imense, transformate in magazine, se deschid in fata strainilor ca niste pesteri goale. Dar pentru cubanezi, ele reprezinta un adevarat corn al abundentei“.

Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *