Stiri si noutati

Banca Mondiala ne acorda inca 320 milioane de dolari

Carmen Neacsu

Dupa un an de amanari, americanii dau unda verde finantarilor pentru restructurarea economiei

Asa cum era de asteptat, Consiliul director al Bancii Mondiale (BM) a aprobat programul PSAL II, in valoare de 300 milioane de dolari, precum si un imprumut de asistenta tehnica, in valoare de 18,6 milioane de dolari, destinati continarii procesului de reforma din Romania.

Pentru ca imprumutul a fost negociat in euro, tara noastra va primi in prima transa – care va fi disponibila imediat dupa aprobarea ordonantei de urgenta care ratifica acordul cu BM – circa 170 milioane de euro, jumatate din valoarea imprumutului.

Milioane de dolari pentru programul social

Interesant este insa ca sume importante de bani de la Banca Mondiala vor fi folosite pentru sustinerea financiara a programului social al Executivului (in care sunt incluse asigurarea venitului minim garantat, recorelarea pensiilor, ajutoarele pentru caldura, crearea de noi locuri de munca s.a.), ceea ce reprezinta o premiera absoluta.

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri, dupa intalnirea cu Andrew Vorkink, directorul pentru Romania al BM, ca programul vizeaza "sustinerea tuturor eforturilor noastre in domeniul reformei economice, in general, si a programului social, in particular, cu o serie de elemente de sprijin pentru sustinerea programului social guvernamental".

Obiective ambitioase

Restructurarea si privatizarea sistemului bancar (inclusiv a BCR), continuarea privatizarii intreprinderilor de stat, reforma sistemului energetic, imbunatatirea mediului de afaceri si politica sociala sunt principalele componentele ale PSAL II (Private Structure Adjustment Loan – Imprumut pentru ajustarea structurala a sectorului privat).

Printre angajamentele asumate de autoritatile romane in cadrul acordului cu BM se numara intocmirea strategiei de privatizare a CEC si a Eximbank.

In plus, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, (CNVM) vor primi asistenta financiara pentru consolidarea pozitiei lor pe piata financiara romaneasca.

PSAL II decide soarta firmelor falimentare

Programul PSAL II mai are in vedere, dupa cum au anuntat guvernantii, finalizarea privatizarii Alprom si Alro Slatina, restructurarea Tarom, finalizarea privatizarii intreprinderilor incluse in PSAL I si restructurarea si privatizarea altor 20 de societati comerciale (din cele 50 prevazute initial), prin intermediul bancilor de investitii. Dintre cele 20 de societati, 10 vor fi selectate pentru a fi privatizate direct, in trei pachete a cate trei societati, plus unu, restul de zece urmand sa fie mai intai restructurate si apoi privatizate, in ultimul trimestru al anului.

Societatile propuse pentru privatizare sunt Energoreparatii, Energoutilaj, Grantmetal, Aversa si UMUC, toate din Bucuresti, Hiperion Stei, URB Rulmenti Suceava, Verachim Giurgiu, Giurgiu Nav si UVCP Turnu Magurele.

Pentru vanzarea pachetelor de actiuni la aceste societati, se are in vedere atragerea de investitori cu potential financiar de piata, care sa prezinte garantii in realizarea de investitii importante in perioada postprivatizare. Societatile propuse pentru restructurare cu ajutorul firmelor de consultanta sunt Agmus Iasi, Unirea Cluj-Napoca, Hart Miercurea-Ciuc, Premagro Oradea, Comefin Costinesti, IAIFO Zalau, UTA Arad si intreprinderile bucurestene Republica, Tubinox si Helitube.

Matricea PSAL II contine si programe de imbunatatire a mediului de afaceri, precum si o componenta sociala pentru someri si categoriile cele mai sarace ale populatiei. In proiectul de matrice PSAL II, intocmit la inceputul lui 2000, Romania se angaja sa finalizeze privatizarea sectorului bancar si sa scoata la vanzare societati mari precum Petrom, CFR Marfa, Tarom, SN a Sarii si SN a Apelor Minerale. Dupa ce premierul Adrian Nastase a afirmat ca nu este cazul "sa ne grabim" cu privatizarea societatilor profitabile, toate entitatile economice mentionate au fost scoase de pe lista PSAL II, in locul acestora figurand societati mai mici si mai putin importante.

Adrian Nastase: "In viitor, vom discuta cu institutiile financiare internationale despre un acord pentru irigatiile din Romania. Ne vom gandi la contracararea riscurilor majore de inundatie, seceta si cutremure. Ne vom ocupa de reforma administratiei. Cautam solutii pentru incalzirea populatiei pe timpul iernii si electricitate. Aceste acorduri, semnate acum, sunt expresia unei continuitati. Dl Mugur Isarescu a inceput negocierile pe care le-am finalizat noi azi, in urma cu doi ani, ca prim-ministru".

Andrew Vorkink: "Acest acord reprezinta votul nostru de incredere pentru Romania si nu va sprijini doar reforma si continuarea privatizarii si investitiilor, ci si mediul de afaceri, sector financiar-bancar si nebancar, pentru a atrage investitiile, dar si protectia sociala, prin garantarea venitului minim, ducand la o protectie sociala crescuta si crearea de noi locuri de munca, in anii viitori, in Romania. Aceasta va duce la integrarea tarii dumneavoastra in economia globala si structurile europene". (F.B.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *