Stiri si noutati

Bursa incepe anul in crestere

Marius Guta

Analistii recomanda investitiile in banci si societatile petroliere

In 2003, cele mai eficiente actiuni se vor dovedi cele ale societatilor petroliere si ale bancilor, sustin analistii economici. De asemenea, profituri importante pot aduce si actiunile fabricilor de medicamente sau ale societatilor de investitii financiare. Prima saptamana de tranzactionare din acest an de la Bursa de Valori Bucuresti a adus, deja, o crestere a tuturor indicatorilor, ceea ce confirma previziunile potrivit carora si anul acesta bursa se va dovedi cea mai eficienta solutie pentru plasarea economiilor.

BET-FI, locul unu

Preturile de tranzactionare au inregistrat aprecieri pentru majoritatea societatilor listate, in ciuda lichiditatii relativ reduse. Cresteri importante au inregistrat, de asemenea, si indicii bursieri. Astfel, indicele BET a inchis la valoarea de 1731,4 puncte, in crestere cu 72,4 puncte (4,4%), iar indicele BET- C a castigat 42,2 puncte, respectiv 3,8%. Cel mai mare salt, de 7,7%, a fost inregistrat de BET-FI, care evidentiaza evolutia celor cinci societati de investitii financiare. Totusi, cel mai bine au fost cotate actiunile celor doua banci listate la bursa, care au inregistrat cresteri peste medie. Astfel, titlurile emise de Banca Transilvania au castigat 4,7%, iar cele emise de Banca Romana pentru Dezvoltare 5,8%.

Euro – 38.000 lei in iulie

La Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu au fost incheiate, deja, primele contracte leu/dolar cu scadenta la 31 ianuarie, moneda ameicana fiind cotata la 33.785 lei, cu doar 53 de unitati mai mult decat cursul comunicat pentru astazi de Banca Nationala.

Aceasta cotatie confirma trendul impus de bursele externe. Potrivit analistilor, aceasta cadere ar putea fi si mai mare, ca urmare a publicarii de catre guvernul SUA a datelor statistice privind somajul, conform carora numarul celor care au ramas fara slujba luna trecuta depaseste 100.000. Acest fapt a determinat, deja, deprecierea dolarului in raport cu euro pana la cel mai mic nivel din ultimii trei ani. De asemenea, piata de valori mobiliare din New York a deschis sedinta de vineri in scadere. In acest context, analistii estimeaza ca si piata interna va fi afectata, de-precierea leului fiind estimata la 8-9% in urmatoarele sase luni. Ca urmare, la jumatatea anului, euro va fi cotat la 38.000 de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *