Stiri si noutati

Calin Popescu-Tariceanu: Apreciez decizia federatiilor sindicale din invatam?nt de a inceta greva

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat luni, la Barcelona, ca apreciaza pozitia federatiilor sindicale din invatamant de a inceta greva si de relua procesul educational incepand din 29 noiembrie.
Calin Popescu-Tariceanu a spus, intr-o declaratie acordata presei, ca incetarea grevei este un rezultat al rundelor de negocieri repetate desfasurate intre Guvern si sindicate si subliniat disponibilitatea Executivului in a analiza cererile federatiilor sindicale din invatamant, dar si dorinta de a gasi solutiile potrivite pentru iesirea din aceasta criza.
Potrivit primului-ministru, alocatiile bugetare pentru proiecte si investitii in domeniul educatiei au fost majorate, in 2006, cu peste 1,1 miliarde euro, aceasta suma impresionanta avand menirea sa contribuie la sporirea calitatii procesului educational, atat in invatamantul preuniversitar, cat si in cel universitar.
In ceea ce priveste a doua revendicare importanta a grevistilor, majorarea salariilor, Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca oferta care a fost facuta de Guvern, in cursul zilei de duminica, reflecta disponibilitatea si dorinta Executivului de a satisface, in masura posibilitatilor economiei, cererile de crestere a salariilor.
"Cred ca o majorare de peste 11,5%, in medie, este tot ceea ce se poate face in acest moment, in asa fel incat sa nu cream dezechilibre majore in economie, de care apoi sa ne lovim cu totii, care sa aiba consecinte nefavorabile asupra tuturor categoriilor salariale", a spus premierul Tariceanu.
Primul-ministru a precizat ca aceste majorari salariale vor fi indreptate, cu precadere, catre cei care au salarii mici, in special catre cadrele didactice debutante sau cu o vechime de pana in sase ani, unde majorarile vor depasi 1,5 milioane lei vechi pe luna.
Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca procesul educational trebuie sa fie reluat cat mai rapid, astfel incat consecintele grevei sa fie reduse la maximum.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *