Stiri si noutati

CCIR a organizat joi un seminar de afaceri rom?no-lituanian

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat joi un seminar de afaceri romano-lituanian, in deschiderea caruia a participat presedintele Republicii Lituania, Valdas Adamkus.
"Forumul de astazi este un semnal clar ca exista nise si oportunitati de afaceri neexploatate inca. Companiile lituaniene investesc activ in domeniul imobiliar si al constructiilor in Romania. Sunt increzator ca dupa acest forum vor fi mai multe companii romanesti care sa caute nise de piata in cele trei tari baltice, nu numai in Lituania" a declarat oficialul lituanian.
Presedintele Valdas Adamkus a apreciat ca poate cea mai mare realizare a Lituaniei in ultimii ani este imbunatatirea semnificativa a climatului de afaceri.
Numai in perioada ianuarie-septembrie, exporturile Lituaniei au crescut cu peste 25 la suta, iar importurile cu 20 la suta, a precizat Valdas Adamkus, adaugand ca in ultimii cinci ani tara sa a inregistrat rate de crestere economica de 7-8 la suta, pe baza exploziei consumului intern, iar multe companii lituaniene s-au dezvoltat pe piata nationala si au devenit apoi lideri regionali, nu numai in tarile baltice ci si in zona Marii Negre.
De asemenea, presedintele Valdas Adamkus a mentionat ca se pare ca Lituania impreuna cu Slovenia si Estonia vor fi primii noi membri ai UE care vor introduce euro in 2007, iar alaturarea la zona euro va fi un stimulent in plus pentru investitorii care opereaza pe piata locala.
Oficialul lituanian a subliniat totdata ca Litania si Romania sunt printre statele cu cele mai mari ritmuri de crestere economica in Europa de Est si si-a exprimat increderea ca impreuna cele doua state vor ajunge din urma standardele vest europene de prosperitate.
Europa de Est, cu reforme si cresteri economice impresionante, continua sa castige increderea investitorilor straini, dar trebuie abordate in continuare o serie de aspecte, considera presedintele Lituaniei, unul dintre cele mai importante fiind necesitatea de a asigura conditii favorabile pentru dezvoltarea afacerilor, pentru investitorii locali si straini.
"Trebuie sa continuam eforturile noastre de reducere a birocratiei si impactului negativ al coruptiei", a mai spus Valdas Adamkus, care a subliniat si importanta racordarii noilor state membre UE la infrastructura de transport si energie a UE.
"Succesul in abordarea acestor probleme va determina daca vom deveni o parte integranta a UE sau vom incerca in continuu sa ajungem din urma restul Europei", a mai spus presedintele Lituaniei.
Ministrul roman delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a prezentat aspecte ale climatului de afaceri din Romania si principalii indicatori macroeconomici, subliniind dezvoltarea comertului exterior al Romaniei si preponderenta UE in structura acestora.
Winkler a precizat ca exporturile Romaniei in Lituania s-au cifrat la sapte milioane euro in 2004 si la opt milioane euro in primele zece luni din 2005, iar importurile la 11 milioane euro in 2004 si respectiv 15,9 milioane euro in primele zece luni din 2005.
Romania exporta in principal masini si echipamente, produse textile, mase plastice si cauciuc si importa din Lituania masini si echipamente, produse chimice mijloace si echipamente de transport.
Lucrarile seminarului continua cu intalniri bilaterale intre firmele romanesti si lituaniene si cu prezentarea unor domenii de activitate precum productia de mase plastice, constructii si proiecte imobiliare, consultanta juridica si financiara, comunicatii prin satelit si activitati hoteliere.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *