Ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, a declarat, ieri, ca va mandata reprezentantii ministerului sa voteze, in Adunarea Generala a Actionarilor SNP Petrom, aprobarea dreptului de preemptiune acordat actionarilor minoritari, in cadrul majorarii capitalului social al companiei. "In opinia mea, actionarul majoritar la SNP Petrom este statul, care detine un pachet de 92,2% din totalul actiunilor. In cazul privatizarii SNP Petrom SA, legislatia in vigoare stabileste ca Adunarea Generala a Actionarilor aproba exercitarea dreptului de preemptiune privind majorarea capitalului social pentru actionarii minoritari. Doresc sa precizez ca vom mandata reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului in Adunarea Generala a Actionarilor sa voteze ca, in cazul unei majorari de capital realizate prin procesul de privatizare, sa fie respectat dreptul de preemptiune al actionarilor minoritari, deci, inclusiv al salariatilor, de a participa la aceasta majorare care le asigura mentinerea ponderii initiale in totalul de actiuni al societatii", a precizat ministrul economiei si comertului. Prin aceasta declaratie, Dan Ioan Popescu se contrazice pe el insusi. Astfel, cu numai o saptamana in urma, acesta afirma ca majorarea se va efectua fara acordarea dreptului de preemptiune actionarilor care detin titluri SNP cumparate prin Bursa de Valori Bucuresti. "Petrom se va supune doar legilor care reglementeaza societatile comerciale si accelerarea procesului de privatizare, exceptand prevederile legislatiei privind piata de capital", afirma Dan Ioan Popescu.
In luna august, Guvernul a scos la vanzare 33,34% din capitalul companiei petroliere, cumparatorul urmand sa creasca participatia la 51% din actiuni, printr-o majorare de capital. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a exclus, recent, o majorare de capital fara drept de preferinta pentru actionarii minoritari.
Pe piata bursiera sunt listate aproximativ 2,67 miliarde de actiuni SNP Petrom, respectiv 7,04% din capitalul companiei. Valoarea totala a titlurilor aflate in posesia micilor actionari se ridica la aproximativ 100 milioane de dolari. Privatizarea Petrom se afla in faza de depunere a ofertelor preliminare, proces care va fi finalizat pana la 10 noiembrie. (M. Guta)
Have something to add? Share it in the comments.