Stiri si noutati

Firmele cu peste 20 de angajati vor fi obligate sa informeze si sa consulte salariatii

“”>Firmele care au mai mult de 20 de angajati vor fi obligate sa informeze si sa consulte constant reprezentantii salariatilor lor cu privire la deciziile care au incidenta asupra activitatii angajatilor.
Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege care transpune in legislatia nationala Directiva Parlamentului si a Consiliului European privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a salariatilor din Comunitatea Europeana.
Astfel, angajatorii care incadreaza cel putin 20 de salariati vor avea obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor asupra situatiei economice a firmei si a politicilor privind forta de munca in cadrul intreprinderii.
De asemenea, ei trebuie sa informeze angajatii cu privire la orice decizie care duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca.
Actul normativ prevede ca informarile si consultarile se vor face intr-un mod si cu un continut care sa permita salariatilor sa analizeze problema si sa pregateasca un raspuns, daca este cazul. Proiectul de lege lasa la latitudinea angajatorilor si angajatilor includerea modalitatilor si procedurilor de informare si consultare in contractul colectiv de munca.
Angajatorii au dreptul sa nu comunice salariatilor informatiile de natura sa dauneze grav functionarii si intereselor intreprinderii, dar trebuie sa isi justifice decizia in fata reprezentantilor angajatilor. Acestia pot actiona intreprinderea in justitie daca considera nejustificata decizia conducerii de a invoca confidentialitatea informatiilor.
Actul normativ prevede contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legii. Astfel, angajatorul poate fi amendat cu 1.000 lei (RON) pana la 20.000 lei pentru nerespectarea obligatiei de a transmite reprezentantilor salariatilor informatiile care ii privesc, conform prezentei legi.
Se pedepseste cu amenda de la 2.500 lei pana la 25.000 lei neinitierea de consultari cu salariatii de catre angajator. Orice persoana care transmite informatii incorecte sau incomplete, cu rea credinta, este amendat cu 5.000 lei pana la 50.000 lei. Amenda este fixata de la 2.500 lei la 25.000 lei pentru nerespectarea de catre angajator a prevederilor prezentului act normativ referitoare la procedurile de consultare a angajatilor.
Autoritatea insarcinata cu controlul activitatilor si stabilirea contraventiilor este Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Proiectul de lege nu aduce atingere legislatiei romane referitoare la concedierile colective si la protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii.
Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *