Stiri si noutati

Globalizarea si imbatr?nirea populatiei sunt principalele provocari cu care se va confrunta Uniunea Economica si Monetara, considera Joaquin Almunia

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, a declarat, marti, in cadrul celei de a treia editii a "Euro Fixed Income Forum", ca Uniunea Economica si Monetara (EMU) se va confrunta in viitor cu doua provocari majore: globalizarea si imbatranirea populatiei.
In ceea ce priveste prima provocare, aceasta consta in a face astfel incat globalizarea sa fie in avantajul Uniunii Europene, printre beneficiile potentiale putandu-se numara: scaderea preturilor de consum, cresterea productivitatii si o gama extinsa de produse puse la dispozitia consumatorilor. Insa, pentru a putea culege aceste beneficii, Almunia apreciaza ca este nevoie sa fie adoptate o serie de reforme structurale si noi politici in sectorul pietei muncii.
A doua provocare este pregatirea UE pentru imbatranirea populatiei, estimandu-se ca in jurul anului 2040 este probabil ca ritmul potential de crestere sa scada pana la 1,25 procente. Acest lucru se va intampla tocmai in momentul in care costurile unei populatii imbatranite sunt in crestere rapida. Conform actualelor estimari, cheltuielile guvernamentale pentru pensiile si asigurarile de sanatate ale persoanelor in varsta ar putea ajunge pana la opt procente din Produsul Intern Brut, peste aproximativ 20 de ani.
Almunia a apreciat ca aceste doua provocari pot fi rezolvate daca se pleaca de la doua elemente. Primul element se refera la faptul ca UE are nevoie sa-si creasca potentialul de crestere, iar al doilea, ca UE trebuie sa devina o economie dinamica la nivel global, capabila sa se adapteze mai bine la transformarile aparute la nivel international. Ambele elemente necesita noi investitii in resurse si capital uman, dar si o reorganizare a economiei europene. Referindu-se insa la instrumentele de care dispune Uniunea Europeana, Almunia a subliniat ca alaturi de politica monetara a Bancii Central Europene si Strategia de la Lisabona, un rol important il va juca noul Pact de Crestere si Stabilitate, dat fiind imbunatatirile ce i-au fost aduse in acest an, atat la partea preventiva cat si la partea corectiva.
Comisarul european a mai subliniat ca noile modificari vor imbunatatii rationalitatea si eficienta Pactului, desi in prezent 12 din cele 25 de state membre ale UE incalca prevederile sale.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *