Stiri si noutati

Investitiile in turism din acest an, estimate la 420 milioane de euro

Carmen Neacsu

In acest an, investitiile efectuate in turismul autohton sunt estimate sa depaseasca 420 de milioane de euro, proiectele hoteliere noi fiind localizate in Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Sibiu, Alba-Iulia, Iasi, Constanta. Acestora li se adauga zona Deltei Dunarii, statiunile balneare si Capitala- unde se constata o concentrare a proiectelor de investitii in construirea sau modernizarea hoteluri de trei stele, cu toate ca se observa un interes in crestere pentru unitatile de patru stele.

Tarifele scad pe masura ce creste capacitatea de cazare

Pentru viitorul apropiat, capacitatea de cazare a spatiilor hoteliere la nivel national va creste progresiv cu marje cuprinse intre 2 si 4% anual, astfel incat in 2012 se va inregistra o mjorarea a capacitatilor cu minimum 18-20%, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta hoteliera Peacock Hotels. Cresterea numarului de locatii se va manifesta in centrele urbane, in apropierea zonelor industriale pe axa de circulatie Bucuresti-Brasov-Targu Mures-Cluj-Oradea si pregnant in zona de vest. Pentru Bucuresti se preconizeaza dublarea capacitatilor de cazare pentru urmatorii opt ani, ajungandu-se la 9.000 de locuri, de la circa 4.800 in prezent. Aceasta situatie va influenta atat nivelul tarifelor cat si gradul de confort oferit. Noile investitii care se vor derula vor urma tendinta deja existenta de dezvoltare cu precadere a proprietatilor mici si medii , cu 20-80 de camere, clasificate cu precadere la trei stele. Procentul hotelurilor noi de patru stele va fi de aproape 30% din capacitatea de cazare a Bucurestiului. Zona marilor centre comerciale, intrarile in Bucuresti si linia de centura reprezinta locatiile investitiilor noi. Trebuie remarcat ca actuala capacitate de cazare a structurilor turistice din Bucuresti la clasificarea cea mai solicitata atat la noi cat si pe plan mondial-cea de trei stele, ofera exterm de putine disponibilitati comparativ cu capitalele altor tari din Europa Centrala.

Cererea s-a modificat

"Operatorii de turism trebuie sa tina seama ca a inceput deja schimbul de generatii si in randul clientilor si ca apar noi mentalitati/nevoi/obisnuinte de consum si la nivelul produsului turistic. Ca sa ai succes, trebuie sa tii pasul cu cererea si aceasta a inceput sa se redefineasca, potrivit profilului noii generati", atrag atentia autorii studiului. In acest moment, distributia infrastructurii de cazare, reuniuni, relaxare din tara noastra este inegala si deficitara, fiind dezavantajata si de lipsa promovarii menite sa atraga clientii si investitorii, se mai arata in documentul citat. Unul dintre motivele acestei situatii este legata de proprietarii acetor unitati independente, ale caror principii de managemnet, proceduri si standarde lasa de dorit.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *